Trots att gelato betyder glass på italienska så skiljer den sig en del från vår klassiska, svenska glass. Så vad är egentligen gelato för något? Här berättar vi allt om den krämiga, italienska glassen.
Vad är gelato?
Gelato är en extra krämig italiensk glass där basen är mjölk, socker och smakämnen. Gelato alla crema innehåller även ägg.
Vad är skillnaden mellan gelato och glass?
Den glassen vi är vana vid görs på grädde och blir ofta fluffig och luftig. Gelato är däremot gjord på mjölk och omrörs långsammare under under infrysningsprocessen, vilket gör den mer kompakt och krämig. Den serveras även vid en något högre temperatur vilket förstärker smaken. Konsistensen blir också lite mer len och nästan som en smet, medan gräddglassen kan serveras i fastare kulor.
En liten historielektion
Under 1660-talet öppnade sicilianaren Francesco Procopio dei Coltelli världens första glassbar i Paris. Att unna sig en glass blev då populärt hos överklassen.
Hur gör man gelato?
Att göra gelato är relativt enkelt om man har en glassmaskin. Mjölk, socker och valfri smak ska blandas extra långsamt (för att undvika att det kommer in för mycket luft) i maskinen. Serverar du den inte direkt så kan du ta ut den ur frysen en stund innan servering, så kommer smakerna fram mer och konsistensen blir så där len och ljuvlig.