Mördegskakor

Mördegskakor

45 min Mellanmål Efterrätt
Mördeg, receptet på en grunddeg till alla goda mördegskakor. En hel massa småkakor är gjorda av mördeg, bara att prova olika smaksättningar. Degen går också utmärkt att frysa och ta fram när det kommer gäster!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/mordegskakor/

Gör så här

  • Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till:
  • Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Finska Pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
Klart!

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®
200 g
Vaniljsocker
1 tsk
Strösocker
1 dl
Vetemjöl
4½ dl
Fyllning till syltkakor:
Röd sylt, t ex hallonsylt
2 dl
Garnering till brysselkex:
Strösocker
1 dl
Röd hushållsfärg
1 krm
Pensling till finska pinnar:
Ägg
1
Hackad sötmandel
2 msk
Pärlsocker
2 msk
Pensling till uppåkrakakor:
Ägg
1
Hackade pistagenötter
2 msk
Pärlsocker
2 msk