Receptsamling

Spenat

Fyll kroppen med härliga vitaminer från spenat! Spenat är fyllt av folsyra som bland annat hjälper till vid celldelning i kroppen och bidrar till att det bildas nytt blod.

Läs mer

Smak

Spenat har en mild smak och innehåller oxalsyra, som inte ger någon effekt på smaken.

Tillagning och servering

Spenatblad måste sköljas noggrant i mycket vatten. Fiska upp löven ur vattnet när sanden och jorden har sjunkit till botten av vattenbadet. Ta sedan bort de grövre stjälkarna. Både blad och stjälkar används på unga salladsblad, och de används särskilt råa i sallader och smörgåsar. När spenat värmebehandlas kollapsar den och dess volym blir ungefär ¼ av den för färsk spenat. Spenat används ofta i snabbstekta rätter och i italienska rätter som lasagne , cannelloni och pastarätter . Det är också en bra ingrediens tillsammans med ägg, till exempel i pajer och omeletter . Spenat kan stuvas i grädde som tillbehör till till exempel hamburgare eller fiskrätter, där man kan använda både hackad spenat och hela blad. Spenat kan också läggas till en soppa , smoothie eller en pesto.

Tidigare avrådde man från att använda överbliven varm mat med spenat. Men Livsmedelsverkets rekommendation är nu att maten ska kylas snabbt och vid eftervärmning ska temperaturen stiga till minimum 75°.

Säsong

Spenat är i säsong från april till oktober.

Kycklingfilé i ugn
40 min
Kycklingfilé i ugn
(301)
Spenatsoppa
20 min
Spenatsoppa
(802)
Relaterade kategorier
Hollandaisesås
15 min
Hollandaisesås
(245)
Stuvad spenat
30 min
Stuvad spenat
(251)
Quesadillas
20 min
Quesadillas
(98)
Blinier med spenat
1 tim 30 min
Blinier med spenat
(30)
Palak paneer
30 min
Palak paneer
(149)
Laxpaj med spenat
1 tim 5 min
Laxpaj med spenat
(403)
Fetaost- och spenatpaj
1 tim 10 min
Fetaost- och spenatpaj
(45)
Cevapcici
45 min
Cevapcici
(34)
Paneer masala
30 min
Paneer masala
(478)
Shakshuka
45 min
Shakshuka
(7)
Bibimbap
1 tim 40 min
Bibimbap
(28)
Lammlägg
Nytt
3 tim 30 min
Lammlägg
(1)
Halloumipasta
30 min
Halloumipasta
(14)
Tonfiskröra
15 min
Tonfiskröra
(10)