Shakshuka

Shakshuka

45 min
Frukost Lunch
Shakshuka är en nordafrikansk smakrik tomatgryta där äggen pocheras i såsen. Det är en perfekt frukost- eller lunchrätt och den passar alldeles utmärkt att servera med hummus och pitabröd. Det går att variera rätten på en rad olika sätt. Det är väldigt gott att låta en smakrik merguez koka med i såsen, eller toppa rätten med smulad vitost för lite extra sälta. Hur som helst är detta både underbart gott, mättande och lätt att laga!
https://www.arla.se/recept/shakshuka/

Gör så här

  • Skala och hacka löken. Tärna paprikan. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek lök och paprika med spiskummin, torkad koriander och paprikapulver på svag värme ca 15 min.
  • Skala och finhacka vitlöken. Strimla röd chili och tärna tomaterna.
  • Rör ner vitlök, chili, harissa och tomatpuré till stekpannan. Fräs 1-2 min. Tillsätt tärnade och krossade tomater. Salta. Sjud 15-20 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Gör 4 små gropar i tomatblandningen och knäck ner äggen i groparna.
  • Lägg på ett lock (eller använd en bit aluminiumfolie) och låt sjuda i ytterligare 5-10 min tills äggen stelnat något men gulorna fortfarande är lite lösa.
  • Toppa med färsk koriander och servera gärna med pitabröd och hummus.
Klart!

Toppa gärna med smulad vitost för extra sälta och krämighet!

Energi:

272 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 16 g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 18 g

Ingredienser

Gul lök
1
Röd paprika
1
Matolja
1 msk
Vitlöksklyftor
1 - 2
Färsk röd chili
1
Malen spiskummin
1 msk
Malen koriander
1 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Färska tomater
3
Krossade tomater
400 g
Harissa
1 tsk
Tomatpuré
1 msk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
1 tsk
Ägg
4
Till servering:
Färsk koriander
1 kruka
Inkluderad
Hummus
15 min
Hummus
(0)
Pitabröd
2 tim
Pitabröd
(74)