Hollandaisesås

Hollandaisesås

15 min
Förrätt
Klassisk hollandaisesås som passar perfekt till lax, sparris eller brunchklassiker som egg benedict. Det är inte alls svårt att göra denna smöriga, krämiga sås, det gäller bara att ha koll på värmen så inte äggen stelnar. Att servera denna ljuvliga smörsås till ett pocherat ägg med lax och spenat är helt enkelt underbart!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hollandaisesas/

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull på svag värme.
  • Vispa ihop äggulor, vatten och pressad citron i en kastrull på svag värme. Vispa kraftigt tills gulorna tjocknar. Om gulorna koagulerar kan du vispa ner lite iskallt vatten.
  • Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under ständig och kraftig vispning.
  • Smaka av din hollandaisesås med salt och cayennepeppar.
Klart!

Om du bryner smöret till såsen får du en helt annan smak, såsen heter då Sauce noisette. Underbart gott att servera till grillad fisk!

Energi:

305 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 34 g

Ingredienser

150 g
Äggulor
3
Vatten
2 msk
Citronsaft
1 msk
Salt
1 krm
Cayennepeppar
½ krm