• Artiklar
  • Proffsigare fisk – våra bästa tips
Matskola

Proffsigare fisk – våra bästa tips

Proffsigare fisk – våra bästa tips

Att laga fisk så den smakar riktigt proffsigt är inte så svårt som man kan tro. Följ våra tips här nedan på vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Hur länge håller färsk fisk i kylen?

Lägg in fisken i kylskåpet direkt när du kommer hem, så att den behåller kylan. Ät den helst samma dag som du handlat den, alternativt dagen efter. Hinner du inte äta den inom den tiden så kan du frysa in den, men kom ihåg att vakuumförpacka den först, annars förstörs den lätt.

Koka fisk

Fisk ska aldrig koka, utan endast sjuda i 75-90°C. Fisken blir lätt torr annars.

Tina fisk snabbt

Behöver du snabbt tina upp en fryst fisk så är den bästa metoden att lägga fisken, i sin förpackning, i en skål med kallt vatten. Har du lite mer tid kan du lägga fisken i kylen över natten.

När är fisken klar?

Det bästa sättet att få ett bra resultat på fisken är att använda sig av en köttermometer och hålla koll på fiskens innertemperatur. Här hittar du en lista över innertemperaturer för olika fiskar.

Temperatur till fisk i ugn

Helst ska fisken lagas långsamt i en låg temperatur om 75-90°C, då tillagas den jämnare och resultatet blir mer saftigt. Då det inte alltid finns tid att tillaga den vid så låga grader kan du satsa på runt 120-150°C. Vid väldigt höga grader, runt 200, blir resultatet mer ojämnt då fiskens yttre delar tillagas snabbare. Detta fungerar dock bättre för fetare fiskar, som t.ex. lax, som inte blir lika torra.

Steka fisk

Börja med att hetta upp olja eller smör i en panna och stek sedan skinnsidan av fisken tills den får färg innan du vänder den.