Karljohansoppa med gruyère och bacon

Karljohansoppa med gruyère och bacon

30 min Huvudrätt Förrätt
En av våra mest ståtliga svampar, Karljohan, är det gott att laga soppa på. Krispigt bacon och lagrad ost blir fina smakbrytningar. Servera antingen som förrätt eller som huvudrätt, då gärna med ett gott bröd.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Grovhacka den färska svampen eller lägg den torkade i kallt vatten ca 10 min. Skala och skiva lök och vitlök fint.
  • Hetta upp smör i en kastrull. Stek lök och vitlök mjuk.
  • Tillsätt svampen och stek på medelvärme 8 min. Häll på vinäger och låt den koka in.
  • Tillsätt grädde, vatten och smulad buljong. Sjud ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Riv osten. Stek bacon krispigt och låt rinna av på hushållspapper. Hacka persilja.
  • Toppa soppan ned ost, bacon, persilja och krutonger.
Klart!

Ingredienser

Färsk Karljohansvamp eller 30 g torkad
500 g
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
25 g
Sherryvinäger
3 msk
3 dl
Vatten
5 dl
Grönsaksbuljong
2 tärningar
Salt och svartpeppar
Topping
Falbygdens® Gruyère
150 g
Tärnat bacon
140 g
Färsk persilja
Krutonger