Oxfilé med trattkantarellsås och hasselbackspotatis

Oxfilé med trattkantarellsås och hasselbackspotatis

60+ min Huvudrätt
Oxfilé som serveras med krispig hasselbackspotatis och krämig svampsås är riktig festmat när den är som bäst! Hasselbackspotatisens krispighet är underbar till det möra köttet och den smakrika svampsåsen. Om du använder torkad svamp, lägg den då i blöt ikallat vatten ca 10 min. Använd gärna blötläggningsvattnet till såsen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-trattkantarellsas/

Gör så här

Hasselbackspotatis:
  • Värm ugnen till 225°.
  • Tvätta eller skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom, det går lätt om man lägger dem mot kanten av en skärbräda eller i en träslev.
  • Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form.
  • Hyvla smöret över potatisarna. Strö över salt och tillaga i mitten av ugnen ca 25 min,
  • Ta ut potatisarna och strö över ströbröd. Tillaga i ytterligare 20 min, eller tills hasselbackspotatisen är mjuk i mitten med gyllenbruna skivor.
Svampsås:
  • Hacka schalottenlök och vitlök.
  • Fräs all lök och svamp mjuk i smör. Rör ner vispgrädde, senap, kalvfond och soja. Låt sjuda till önskad konsistens, 6-8 min.
  • Smaka av med vinbärsgelé, salt och svartpeppar.
Oxfilé:
  • Salta köttet 10 min innan det stekts, detta för att få en bättre stekyta. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i oxfilén och bryn 3-4 min per sida. Klicka i lite smör mot slutet och ös köttet med smöret.
  • Servera nystekt oxfilé med sås och hasselbackspotatis.
Klart!

Vill du helsteka oxfilén går det bra att göra det i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i smör. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och stek i nedre delen av ugnen. Rare: 48-50°C Medium Rare: 54-56°C Medium: 56-58°C Medium Well: 60-65°C Well Done: 68-70°C.

Ingredienser

, 150 g/person, oxfilé
4 skivor
Rapsolja
Svenskt Smör från Arla®
Salt och peppar
1
Hasselbackspotatis:
Potatis
900 g
Svenskt Smör från Arla®
100 g
Salt
1 tsk
Ströbröd
1 msk
Svampsås:
Färska trattkantareller, eller 20 g torkade
200 g
Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
Svenskt Smör från Arla®
2 msk
3 dl
ev 1 dl
Dijonsenap
1 tsk
Kalvfond
1½ msk
Kinesisk soja
1 tsk
Salt och svartpeppar
Svartvinbärsgelé
1 msk