Oxfilé med trattkantarellsås och hasselbackspotatis
1 tim 25 min
Huvudrätt
•
Oxfilé som serveras med krispig hasselbackspotatis och krämig svampsås är riktig festmat när den är som bäst! Hasselbackspotatisens krispighet är underbar till det möra köttet och den smakrika svampsåsen. Om du använder torkad svamp, lägg den då i blöt ikallat vatten ca 10 min. Använd gärna blötläggningsvattnet till såsen.
Karolina Sparring
Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat
Gör så här
Hasselbackspotatis:
Svampsås:
Oxfilé:
Vill du helsteka oxfilén går det bra att göra det i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i smör. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och stek i nedre delen av ugnen. Rare: 48-50°C Medium Rare: 54-56°C Medium: 56-58°C Medium Well: 60-65°C Well Done: 68-70°C.
Ingredienser
, 150 g/person, oxfilé
|
4 skivor |
---|---|
Rapsolja
|
|
Salt och peppar
|
1 |
Hasselbackspotatis:
Potatis
|
900 g |
---|---|
100 g | |
Salt
|
1 tsk |
Ströbröd
|
1 msk |
Svampsås:
Färska trattkantareller, eller 20 g torkade
|
200 g |
---|---|
Schalottenlök
|
1 |
Vitlöksklyfta
|
1 |
2 msk | |
3 dl | |
ev 1 dl | |
Dijonsenap
|
1 tsk |
Kalvfond
|
1½ msk |
Kinesisk soja
|
1 tsk |
Salt och svartpeppar
|
|
Svartvinbärsgelé
|
1 msk |