• Artiklar
  • Pumpa på 5 olika sätt – så använder du pumpa i köket
Matskola

Pumpa på 5 olika sätt – så använder du pumpa i köket

Pumpa på 5 olika sätt – så använder du pumpa i köket

Pumpa är inte bara en dekoration på halloween, den är nämligen perfekt att använda till matlagning och bakning! Det går att tillaga pumpan på många olika sätt och dessutom är den billig i butikerna under säsong. Här visar vi smarriga förslag på hur du kan tillaga pumpa.

1. Pumpan gör bakverken saftigare

Testa att baka med pumpa. Det är supergott att använda som smaksättning i matbröd. Brödet får en fin ljusorange färg och en god touch av pumpa. Nedan finns ett gott pumpabröd med en god färskoströra.

Den klassiska pumpapajen har blivit väldigt populär att äta till halloween. Den påminner lite om pepparkaka till smaken då den innehåller kanel och ingefära. Toppa pajen med hackade pumpakärnor för att det ska bli extra krispigt. Testa att servera den här pajen till hallowen.

I morotskakan går det att byta ut hälften av morötterna till pumpa. Då får du en extra saftig kaka. Mums! Här finner du vårt recept på kakan.

2. Tillaga pumpa i ugnen

Det finns hur många varianter som helst att tillaga pumpa i ugnen. Här visar vi upp olika varianter!

Hasselbackspotatis är en favorit hos många. Twista till din pumpa genom att tillaga den i ugnen som en stor hasselbackspotatis med smör och örter. Servera den med en god bönsallad och smaksatt crème fraiche.

Eller varför inte ugnsrosta pumpan i stora klyftor? Gott att servera som tillbehör till middagen eller servera som förrätt med en klick smetana.

3. Få till en extra krämig soppa

Ta vara på säsongens råvaror och laga en värmande pumpasoppa.

För att få din soppa extra krämig och god så är pumpa utmärkt. Tillaga en het soppa med kraftig smak av rostad pumpa och lök eller en syrligare soppa med lime och koriander. Servera gärna med en ostsmörgås. Här finner du två olika varianter på pumpasoppa.

4. Rosta egna pumpafrön

Ta vara på hela pumpan – inuti pumpan finns det nämligen massor av pumpafrön som du kan rosta. Dra bort en del av trådarna som omger fröna och lägg fröna på en plåt med bakplåtspapper. Häll över lite olja och rosta högt upp i ugnen, 225˚, i cirka 10 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Salta och ät fröna som snacks eller använd dem naturella i sallader och i bröd.

5. Inlagd pumpa

Blir det rester över så kan du enkelt pickla pumpan. Gör en traditionell ättikslag, tillsätt ingefära och tunna skivor av pumpan. Förvara i kylskåpet. Passar perfekt att avnjuta till sallad, kött eller kyckling.

Kan du inte få nog av pumpor?