Grillad lax

45 min Huvudrätt
Grillad lax

Grillad lax är lätt att laga och smaken blir fantastisk. Det här är en utmärkt rätt till både vardag och fest! Vi serverar denna grillade lax med en krämig salsa verde. Passa på att även lägga dina favoritgrönsaker på grillen som ett gott tillbehör. 

Ingredienser

Laxfilé
600 g
2 msk
Torkad oregano
1 msk
Vitlökspulver
½ msk
Chili flakes
1 tsk
Flingsalt
1 tsk

Salsa verde:

Avokado
1
Bladpersilja
50 g
Färsk koriander
1 kruka
Färsk basilika
1 kruka
Vitlöksklyfta
1
Citron, saften
1
Flingsalt
1 tsk
2 dl

Till servering:

Grillade blandade grönsaker

Gör så här

  • Ta bort ev ben från laxen.
  • Pensla laxen med smör-&rapsolja. Blanda kryddor och salt och strö det över laxen.
  • Lägg laxen på grillen med skinnsidan uppåt. Vänd efter 2-3 min och grilla ytterligare 2-3 min på skinnsidan. Innertemperaturen ska vara 48-50°.

Salsa verde:

  • Grovhacka örterna. Skala och skiva vitlöken. Halvera och gröp ur avokadon.
  • Lägg allt i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.
  • Mixa slätt.
Klart!

Det går lika bra att tillaga laxen i grillpanna!

Näringsvärden, per port exkl. grönsaker

Energi:

578 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 30 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 49 g

Håll koll på tempen

Perfekt innertemperatur för lax är 52-56°.

Lär dig mer om innertemperaturer: Innertemperatur för lax – så lyckas du med laxen

https://www.arla.se/recept/grillad-lax/