• Artiklar
  • Stek de godaste pannkakorna – 10 tips!
Pannkaksskolan

Stek de godaste pannkakorna – 10 tips!

Stek de godaste pannkakorna – 10 tips! Skaffa superkoll på dina pannkakor genom att följa våra bästa tips.

Blir det pannkaka när du steker pannkaka? Här är tio sätt att bli proffs på pannkaka.

1. Använd ingredienser med samma temperatur

Tänk på att risken för klumpar minskar om alla ingredienser har samma temperatur. Har du bråttom, värm mjölken med smör innan du blandar ihop smeten. Här är vårt bästa recept på pannkakor!

Ingredienstips!

En halv till en deciliter mineralvatten, cider eller öl i stället för mjölk i smeten gör pannkakorna fluffigare och frasigare.
Ett extra ägg i smeten gör att pannkakorna håller ihop ännu bättre och mättar mer.

2. Sila mjölet

kvinna silar mjöl.jpg

Sila mjölet direkt ner i vispskålen.
Om du silar mjölet blir det också mindre klumpar. Konsistensen på smeten ska vara len, ungefär som drickyoghurt.

3. Låt smeten vila

Vänta minst tio minuter innan du börjar steka. Mjölet suger åt sig vätska, jämnar ut smeten vilket gör att pannkakorna håller ihop bättre.

Får smeten stå en bra stund i rumsvärme innan stekningen minskar risken för att pannkakorna går sönder på grund av krocken mellan kall smet och varm panna.

4. Välj rätt panna

pannkaka vänds i panna.jpg

Med non stick-panna blir det lätt som en platt att vända pannkakan.

Stek i gjutjärns- eller non stick-panna. Det finns olika skolor för vad som fungerar bäst, välj din egen favorit. Läs mer om att steka pannkakan i gjutjärn eller non stick.

5. Stek med pannkaksspade

Använd en långsmal pannkaksspade i stället för vanlig stekspade. Då går det lättare att vända pannkakorna.

6. Låt smör ge smak

smält smör i gjutjärnspanna.jpg

Det är smöret som gör det. Äkta vara ska det vara.
Stek i smör för smakens skull. Eller i en blandning av smör- och rapsolja, oljan ger fin stekyta och färg och bränner inte lika lätt som smör.

7. Anpassa värmen

Värm först upp pannan på hög värme. Sänk värmen vartefter du steker, strax under medelvärme är ett riktmärke men alla spisar är olika. Ett tips är helt enkelt att bli kompis med sin egen spis.

8. Smörj regelbundet

Smörj stekpannan med jämna mellanrum. I en gjutjärnspanna går det åt mycket smör. I en non stick-panna räcker det ofta med nytt smör till varje tredje pannkaka.

9. Ta det lugnt

kvinna flippar pannkaka.jpg

Det är flippdags först när pannkakan stelnat ordentligt.
Vänd pannkakan först när den stelnat, lossnat i kanterna och fått stekyta.

10. Provät

Laga pannkaka steg fyra_TIF.jpg

Träna lite så blir pannkakorna perfekta. De trasiga får du äta direkt.
Oavsett om den första pannkakan har lite skönhetsfel eller är helt perfekt, provät. Det finns inget godare än den första pannkakan – hur den än ser ut.

Recepttips

Pannkakstårta med citron blåbär och grädde liggande_TIF.jpg

Pannkakstårta – det finns inte ord för hur god den är.
Här hittar du receptet på pannkakstårtan med vanilj och blåbär och alla våra andra goda pannkaksrecept.

Tips: Förvara fiffigt

Nystekta pannkakor håller sig bäst på en tallrik täckt med aluminiumfolie ovanpå en kastrull med kokande vatten. Annars kan du hålla dem varma i hundra graders värme, på ett fat täckt med aluminiumfolie.

En remsa bakplåts- eller smörpapper mellan pannkakorna minskar risken för att de klibbar ihop.

Pannkakorna går att spara i kyl cirka tre dagar och även väl inplastade i frysen.

Pannkaksskolan – läs fler artiklar