Matskola

Frysa mejeriprodukter – vilka klarar sig i frysen?

Frysa mejeriprodukter – vilka klarar sig i frysen?

Att frysa råvaror är ett utmärkt sätt att ta vara på maten och minska sitt matsvinn. Många mejerivaror funkar jättebra att frysa, men det finns även några som inte klarar sig lika bra i fryst form. Här får du reda på allt du behöver veta kring att frysa olika typer av mejeriprodukter.

Vilka mejeriprodukter går att frysa?

Apetina paneer

Paneer går bra att frysa. Perfekt till rätter som palak paneer eller paneer masala.

Apetina vitost

Vi rekommenderar inte att frysa vitost då den blir grynig i konsistensen.

Bregott

Bregott går generellt bra att frysa. Läs mer här om att frysa Bregott.

Crème fraiche

Crème fraiche gör sig inte jättebra i frysen. Det här är bra att tänka på om du har fryst crème fraiche.

Filmjölk

Filmjölk blir vattnigt och grynigt efter upptining, så vi rekommenderar att inte frysa det. Har du en del filmjölk över så kan du använda det i till exempel amerikanska pannkakor eller scones.

Färskost

Färskost gör sig inte särskilt bra i frysen. Läs mer här om att frysa ost.

Grädde

Både vispgrädde och matlagningsgrädde går generellt bra att frysa, men det finns en del att tänka på. Läs här om hur du fryser grädde på rätt sätt.

Gräddfil

Gräddfil rekommenderar vi inte att du fryser då den får en lite trist konsistens efter upptining. Har du gräddfil över kan du istället använda den till dina tacos!

Keso

Keso blir dessvärre grynig och torr efter upptining, men går däremot att använda i bakning och matlagning. Till exempel i bananpannkakor eller vegetarisk lasagne.

Kvarg

Kvarg, och även Kesella, blir lätt grynig i konsistensen efter att ha varit fryst, så vi rekommenderar att du inte fryser den.

Lätt & lagom

Lätt & lagom går bra att frysa.

Mjölk

Att frysa in överbliven mjölk går jättebra. Följ bara våra tips och råd kring att frysa mjölk.

Ost

Att frysa in ost går ofta bra, men det finns en hel del att tänka på. Här hittar du allt om att frysa ost.

Smetana

Smetana lämpar sig inte för frysen då den blir grynig.

Smör

Att tina smör går generellt bra. Läs våra tips kring att tina och frysa smör här.

Smör- och rapsolja

Smör- och rapsolja går bra att frysa.

Yoghurt

Yoghurt går att äta i fryst form i till exempel glass eller smoothies, men vid upptining blir det vattnigt och grynigt.

Mer läsning