Semlor

En traditionell semla är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd, med söt fyllning av grädde och mandelmassa. Här hittar du goda recept på både klassiska och lite mer moderna semlor.

Ordet semla avsåg från början endast den ljusa vetebullen utan fyllning. I Skåne och i de svenskspråkiga delarna av Finland kallas semla för fastlagsbulle. En semla är i Finland, mer som betydelsen var från början, den ljusa vetebullen eller mer som vår svenska småfranska eller fralla. Ett annat namn för semla är fettisdagsbulle. Namnet kommer från dagen då bakelsen enligt traditionen ska ätas – fettisdagen.

Vad är hetvägg?

En hetvägg är ett traditionellt sätt att äta en semla tillsammans med mjölk. Du placerar helt enkelt semlan i en djup tallrik fylld med varm mjölk. Eventuellt kan du strö lite kanel över.

Laktosfria semlor

Du kan njuta av semlor även om du är laktosintolerant. Baka med laktosfri mjölk och mjölkfritt matfett och byt ut vispgrädden mot laktosfri vispgrädde. Vill du göra hetvägg använder du bara laktosfri mjölk istället.

Recept

Våra bästa recept