Semmelwrap

2 tim
Semmelwrap

Denna supertrendiga semmelwrap skapades av Mattias Ljungberg på Tössebageriet. Det är en klassisk semla i smakerna, vetedeg med kardemumma, mandelmassa och vispgrädde, men serveras i annan form. Det är viktigt att kavla degen riktigt tunt och vara försiktig med gräddningen, så att wrapen blir saftig och går att rulla.

Ingredienser

Jäst
25 g
1 dl
Vatten
1½ dl
100 g
Strösocker
1 dl
Salt
1 krm
Stötta kardemummakärnor
½ tsk
Ägg
1
Vetemjöl, 8 dl
480 g

Fyllning:

Mandelmassa
100 g
2 msk
2 dl
Florsocker

Gör så här

  • Smula jästen i en bunken. Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen.
  • Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30-40 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter.
  • Strö ev lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka.
  • Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.

Fyllning:

  • Riv mandelmassan och blanda med mjölk till en slät kräm. Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen.
  • Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen. Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen.
  • Pudra ev florsocker över och packa in semmelwrapen i smörpapper.
Klart!

Näringsvärden, per styck

Energi:

315 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 7 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 16 g
https://www.arla.se/recept/semmelwrap/