Lakritssemla med hallon

Lakritssemla med hallon

60+ min
Sugen på att testa en helt ny och alldeles oemotståndlig semla? Här är lakritssemlan, med smak av saltlakrits och söt hallongrädde. Hittar du inte lakritssirap kan du pensla bullarna med lite glykos eller vit sirap blandat med lakritspulver.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lakritssemla-med-hallon/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om.
  • Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med lakritsgranulat och hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, gärna med plastfilm, ca 20 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 60 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, gärna med plastfilm, ca 1 tim. Sätt ugnen på 225°.
  • Grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 5–7 min. Pensla med lakritssirap när bullarna tas ut ur ugnen och låt svalna.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle. Riv mandelmassa och blanda med mjölk och lakritspulver. Spritsa lakritsblandningen på botten av semlorna.
  • Vispa grädden och blanda med hallonsylt. Spritsa eller klicka grädden på semlorna, strö över krossad turkisk peppar och toppa med hallon. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Klart!

För extra luftig grädde, tillsätt 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde innan du vispar.

Energi:

425 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Bullar:
Jäst
50 g
3 dl
150 g
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Vetemjöl, 10-11 dl
ca 600 g
Lakritsgranulat el lakritspulver
2 msk
Hjorthornssalt
½ tsk
Lakritssirap
½ dl
Fyllning:
Mandelmassa
300 g
Lakritspulver
2 tsk
½ dl
Topping:
6 dl
Hallonsylt
1 dl
Krossade turkisk peppar
10
Hallon