Lakritssemla med hallon

Lakritssemla med hallon

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(3 st)

60+ min

Sugen på att testa en helt ny och alldeles oemotståndlig semla? Här är lakritssemlan, med smak av saltlakrits och söt hallongrädde. Hittar du inte lakritssirap kan du pensla bullarna med lite glykos eller vit sirap blandat med lakritspulver.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 18 st

Bullar:

Fyllning:

Topping:

  • 6 dl Arla® vispgrädde
  • 1 dl hallonsylt
  • 10 krossade turkisk peppar
  • hallon

Gör så här

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om.
  2. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med lakritsgranulat och hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, gärna med plastfilm, ca 20 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 60 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, gärna med plastfilm, ca 1 tim. Sätt ugnen på 225°.
  4. Grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 5–7 min. Pensla med lakritssirap när bullarna tas ut ur ugnen och låt svalna.
  5. Skär av ett litet lock på varje bulle. Riv mandelmassa och blanda med mjölk och lakritspulver. Spritsa lakritsblandningen på botten av semlorna.
  6. Vispa grädden och blanda med hallonsylt. Spritsa eller klicka grädden på semlorna, strö över krossad turkisk peppar och toppa med hallon. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Kockens tips

För extra luftig grädde, tillsätt 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde innan du vispar.

Näringsvärden, per styck

  • Energi: 425 kcal
  • Protein: 7 g
  • Kolhydrater: 45 g
  • Fett: 24 g

Skriv ut