Minisemlor

Minisemlor

1 tim 15 min
Mellanmål Fika
Små fina minisemlor som är så goda att du kan ta minst två! De har mycket smak av mortlad kardemumma och de är bakade med både smör och mjölk. Kom ihåg att vispgrädden blir allra bäst om den vispas för hand! Fyll så många minisemlor som du tror kommer gå åt. Frys in resten av semmelbullarna och plocka fram när du blir sugen!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/minisemlor/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt salt och smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 15 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i ca 40 bitar. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1–1½ tim tills de är ungefär dubbelt så stora.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna. Strö över mandelspån.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Låt semmelbullarna kallna på galler.
  • Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra florsocker över minisemlorna.
Klart!

Jäs bullarna i den avstängda ugnen med bara lampan tänd, vilket ger lite värme (det får vara max 35°). Täck bullarna med en uppklippt plastpåse så behåller de fuktigheten och jäser bättre.

Energi:

115 kcal

Protein: 2,5 g
Kolhydrater: 13 g
Fett: 6 g

Ingredienser

Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Vetemjöl
ca 8 dl
Salt
½ tsk
75 g
Pensling:
Ägg
1
Vatten
1 msk
Salt
½ krm
Mandelspån
1 dl
Fyllning:
½ dl
Mandelmassa av god kvalitet
75 g
Grovhackad mandel, gärna marconamandlar
1 dl
2 dl
Florsocker