Chokladsemla de luxe

Chokladsemla de luxe

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(26 st)

60+ min

Lyxig semla för alla chokladälskare. Fylld med nötkräm, chokladsås och chokladgrädde blir den något alldeles extra. Särskilt om du följer kockens tips på hur grädden kan vispas extra fluffig.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 18 st

Fyllning:

  • 1 dl nötkräm

Topping:

  • 6 dl Arla® vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kakaonibs
  • chokladsås
  • florsocker

Gör så här

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om.
  2. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med kakao och hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, gärna med plastfilm, ca 20 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 60 små bitar och rulla till runda bullar.
  4. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, gärna med plastfilm, ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  5. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 5–7 min. Låt kallna på galler.
  6. Skär av ett litet lock på varje bulle. Spritsa nötkräm på botten av semlan. Vispa grädden med kakao och socker. Spritsa eller klicka på semlorna och strö över kakaonibs.
  7. Lägg på locken, ringla över chokladsås och sikta över florsocker.

Kockens tips

För extra luftig grädde, tillsätt 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde innan du vispar.

Näringsvärden, per styck

  • Energi: 225 kcal
  • Protein: 5 g
  • Kolhydrater: 30 g
  • Fett: 9 g

Skriv ut