Chokladsemla de luxe

Chokladsemla de luxe

60+ min
Lyxig semla för alla chokladälskare. Fylld med nötkräm, chokladsås och chokladgrädde blir den något alldeles extra. Särskilt om du följer kockens tips på hur grädden kan vispas extra fluffig.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om.
  • Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med kakao och hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, gärna med plastfilm, ca 20 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 60 små bitar och rulla till runda bullar.
  • Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, gärna med plastfilm, ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 5–7 min. Låt kallna på galler.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle. Spritsa nötkräm på botten av semlan. Vispa grädden med kakao och socker. Spritsa eller klicka på semlorna och strö över kakaonibs.
  • Lägg på locken, ringla över chokladsås och sikta över florsocker.
Klart!
Kockens tips

För extra luftig grädde, tillsätt 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde innan du vispar.

Energi:

225 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 30 g
Fett: 9 g

Ingredienser

Jäst
50 g
3 dl
150 g
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Vetemjöl, 10 dl
600 g
Kakao
1 dl
Hjorthornssalt
½ tsk
Fyllning:
Nötkräm
1 dl
Topping:
6 dl
Kakao
2 msk
Strösocker
2 msk
Kakaonibs
1 msk
Chokladsås
Florsocker