Klassiska semlor

Klassiska semlor

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(120 st)

2 min

Klassiskt recept på semlor med smak av kardemumma. Den lite större mängden jäst i degen gör våra semlor extra höga och luftiga.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Receptet gäller för 18 st

Fyllning:

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och ca 8 dl mjöl blandat med hjorthornssalt.
  2. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt, gärna med plastfilm, ca 20 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 18 stora eller 40 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta, gärna med plastfilm, ca 1 tim. Sätt ugnen på 225°.
  4. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen, stora bullar 8–10 min, små bullar 4–6 min. Låt kallna.
  5. Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
  6. Vispa grädden. Spritsa eller klicka på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Kockens tips

För extra luftig grädde, tillsätt 0,5 dl mjölk till 5 dl grädde innan du vispar.

Näringsvärden, per styck

  • Energi: 425 kcal
  • Protein: 7 g
  • Kolhydrater: 45 g
  • Fett: 24 g

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag