Små semlor med Kesella

Små semlor med Kesella

60+ min Mellanmål Efterrätt
Små, söta semlor med klassisk mandelmassa och vispgrädde. Minisemlor är kanske något för dig som tycker att vanliga semlor är för stora och mäktiga.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sma-semlor-med-kesella/

Gör så här

  • Smält smöret. Tillsätt mjölken och ta från värmen.
  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt kvarg, kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 10 min i maskin. Jäs under bakduk ca 45 min.
  • Sätt ugnen på 250°.
  • Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela i 30 lika stora bitar. Forma till släta bullar. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Täck över med bakhandduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  • Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda med riven mandelmassa och mjölk.
  • Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och fyll bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Klart!

Ingredienser

50 g
2½ dl
Jäst
25 g
1¼ dl
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Strösocker
¾ dl
Salt
2 krm
Vetemjöl, 8 dl
480 g
Ägg, till pensling
1
Fyllning:
Mandelmassa, riven
200 g
1 dl
3 dl
Florsocker