Semmelbullar

Semmelbullar

60+ min Mellanmål
Semmelbullar ska gärna ha mycket smak av mortlad kardemumma och vara bakad med både smör och mjölk. Det här receptet på semmelbullar passar extra bra till de som vill äta sin semla med hetvägg. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 22 bitar à ca 80 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1–1½ tim tills de är ungefär dubbelt så stora.
  • Värm ugnen till 225°. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen. Låt semmelbullarna kallna på galler.
Klart!
Tips:

Jäs bullarna i den avstängda ugnen med bara lampan tänd, vilket ger lite värme (det får vara max 35°). Täck bullarna med en uppklippt plastpåse så behåller de fuktigheten och jäser bättre.

Energi:

245 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 39 g
Fett: 7 g

Ingredienser

Jäst
50 g
5 dl
Ägg
1
Strösocker
2 dl
Salt
1 tsk
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Vetemjöl, 14–15 dl
ca 870 g
150 g
Pensling:
Ägg
1
Vatten
2 msk
Salt
½ krm