Högtid

Fettisdagen – 7 roliga saker du inte visste om semlan

Fettisdagen –  7 roliga saker du inte visste om semlan

Fettisdagen – en dag älskad av alla! Men vad vet du om semlan egentligen? Vet du till exempel varför semmeldagen alltid är på en tisdag eller vem som uppfann semmelwrapen? Läs på här, så kan du imponera vid fikabordet sedan.

1. När är semmeldagen?

Pannkakssemla_TIF (1).jpg

Fettisdagen – den perfekta dagen för att testa en pannkakssemla.
År 2023 firar vi fettisdagen eller semmeldagen tisdagen den 23 februari. Då kan du äta dina semlor med extra mumsigt samvete!

Kom ihåg! Fettisdagen infaller alltid sista tisdagen före fastan som i sin tur varar ända fram till påska. Det råkar vara samma dag som internationella pannkaksdagen. Vill du fira båda dagarna i en enda tugga? Testa vår pannkakssemla!

2. Varför heter det semla?

Namnet semla kommer från latinets simila som betyder fint vetemjöl.

3. Varför äter vi semlor på fettisdagen?

Klassiska semlor_TIFF.jpg

Semla, du goda och gamla tradition!

Traditionen att äta semla inför den 40 dagar långa fastan före påsk började på 1500-talet.

Fastlagens tredje dag, fettisdagen, var sista chansen att äta upp sig. Därför kallas semla också fastlagsbulle.

Semlan som den ser ut i dag, en söt vetebulle fylld med mandelmassa och vispad grädde, serverades först på 1920-talet.

Glutenfria semlor_TIFF.jpg

En nutida glutenfri semla.

På sistone har vi också lärt oss att laga glutenfria semlor.

4. Får man äta semla i december?

Chokladsemla de luxe_TIF.jpg

Semla före jul och semla med choklad. Varför inte?

1952 fick några bagare i Malmö som redan för jul sålt semlor böter.

Idag startar många bagerier och konditorier semmelförsäljningen tidigt i december. Det vore nästan straffbart att inte göra det. Semla är ju så gott.

Och alldeles extra god är chokladsemlan de luxe.

5. När kom första trendsemlan?

semmelwraps_TIFF.jpg

Semmelwrap är klassiska semmelsmaker i ny förpackning.

Konditorn Mattias Ljungberg uppfann 2015 semmelwrapen, som gjorde att köerna ringlade långa utanför Tössebageriet i Stockholm.

Sedan dess har det bland annat kommit trendsemlor som prinsessemlan, en semmelsnygging inslagen i grön marsipan, och gin och tonic-semlan med gin i mandelmassan och tonic i grädden samt semmelsmoothien.

6. Varför äter vissa semla med mjölk?

Hetvägg_TIF (1).jpg

Semla med eller utan varm mjölk. Det är en het fråga.

Det enkla skälet är att det är så gott.

Semla serverad med varm mjölk kallas hetvägg. Ordet kommer från tyskans heisse wecke som betyder varma flikar.

På 1700-talet bakades semlorna i form av kilar och fylldes med smör och grädde och serverades med varm mjölk. Kilen lever idag kvar i semmellockets traditionella form.

7. Det är landets godaste bakverk

Men det visste du ju redan! Här hittar du våra bästa recept på hur du gör riktiga goda semlor hemma.

Klassisk semla

Annorlunda semlor

Mer läsning