Frukost

9 heta frukosttrender

9 heta frukosttrender

Dagens första mål är hetare än någonsin. Vi spanar på nya måltiden brinner, kaffe i fast form, uppdaterade klassiker och fantasifulla fusionrätter samt lär ut kanel-hacket.

1. Lockdown och långfrukost

Nedstängningar och hemmajobbande för många under coronapandemin har gjort fru-kosten längre för en del. Restiden till jobbet kan den som gillar brittisk frukost nu lägga på att steka ägg och bacon. Yogin kan istället göra en vacker vitaminrik smoothiebowl. Långfrukosten är ett härligt sätt att förgylla hemmalivet.

2. On the go

Frukost i farten-trenden fortsätter parallellt med hemmafrukostätande av episka mått. Smoothie är perfekt att mixa och ta med i språnget. Utbudet av snabba mellisprodukter ökar stadigt: drickyoghurt, drickkvarg, yoghurt med müsli. Det finns till och med kläm-misar för vuxna.

3. Kaffe i en liten kaka

Koffeinkickar vill vi ha även i fast form, helt i enlighet med on the go-trenden. Till exempel en portionsförpackad kaka som innehåller lika mycket koffein som en espresso. Men även som koffeinstinn granola och proteinbars.

4. Brinner = breakfast + dinner

Frukost är så hett att vi inte vill bara äta det länge, utan hela dagen. Allt fler restauranger och kaféer, både utomlands och i Sverige, satsar på brinner och serverar äggrätter, smoothies, goda mackor och gröt dagen lång.

5. Frukostklassiker 2.0

Frukostklassikerna håller ställningarna men serveras i ny roligare form. Till exempel pancake cereal, pannkakor i miniformat, överdådiga pancake platters med tillbehör ex-tra allt, eleganta grötbowls, ungsbakad gröt och äggrätter och smörgåsar i ny tappning.

6. Fantasifull fusion

Middag blir frukost och olika kök fusioneras ihop. Italien möter England i pizette uova e pancette, en minipizza med ägg och italienskt bacon. Kimchi quesadilla, trianglar av sushi pizza, pad thai i mjuka tacoskal och vietnamesisk sandwich, bahn mi, är fusion-rätter som börjat synas ibland annat USA.

7. Duka ny folksport

Hemmet står i fokus mer än någonsin och då pysslar vi, fixar och dykar snyggt redan till frukost. Tablescaping har utvecklats till en internationell sport och försäljningen av dukar och servetter ökar lavinartat.

8. Kan du kanelhacket?

Kanel syns på sociala medier och seglar 2021 upp som hetaste kryddan. För den som vill undvika socker men ändå få en söt känsla så är kanel bästa hacket. Den fruktiga kvargröran med äpple och kanel innehåller inget tillsatt socker men smakar ändå så smarrigt.

9. Pippi till frukost

Amerikanska trendspanare visar på att kyckling serverad i frukostanpassad form är en riktig bubblare. Till exempel kyckling och våfflor med lönnsirap, friterad kyckling-smörgås eller donut med kyckling och bacon. Vi svenskar gillar trender men just den här kanske vi inte hakar på.