• Artiklar
  • 5 sätt att rädda frukostkaoset
Osttips

5 sätt att rädda frukostkaoset

5 sätt att rädda frukostkaoset

Morgontimmarna i vardagen kan vara ett kaos. Hur gör man för att förvandla en morgontrött 3-åring till en hungrig och glad sådan, även om klockan precis slagit 07.00. Med en liten insats kan frukostmackan bli till pusselbitar eller ta formen av ett tefat. Vi visar hur!

Är varje morgon en ständig kamp mot klockan? Hur tidigt du än går upp spelar egentligen ingen roll när det kommer till att få hela familjen att i lugn och ro att ta del av en bra och god frukost. Antagligen är barnen precis väckta, de är trötta och hungern har inte kickat in. Men det kan bli ändring på det.

Ett grundläggande tips är att hellre ge en mindre mängd frukost än ingen alls. Och även den tröttaste kan se frukosten med nya ögon när den blir serverad på ett nytt sätt.

Här kommer fem enkla knep som med fördel preppas kvällen innan. Heja frukosten!

Tips 1 och 2

Du behöver 2 skivor bröd, smör och ost. Gärna en mild variant som Storsjö eller Gräddis. Bred mackan och lägg ostskivor mellan de två brödskivorna. Gör smörgåsen kvällen innan, plasta in och lägg i kylen.

Macka i valfri form

1 Form Frukostkaos Arla Familjefavoriter-1440x1318.jpg

Pepparkaksformar – perfekt till ost!
Ta ut valfri form av smörgåsen med ett pepparkaksmått (flera mindre eller en större) Kanske finns en favoritfigur hos ditt barn? Eller är pussel en hit? Kör på det som går hem hos er.

Tefatssmörgås

2 Frukostkaos Arla Familjefavoriter-1440x1318.jpg

Serveringsförslag! Experimentera gärna med ditt tefat.
Skär en rund cirkel och nyp ihop den yttersta kanten med hjälp av en gaffel. Tadá – tefat fixat!

Obs! Släng inte smörgåskanterna av bara farten. Mata hunden eller varför inte fåglarna. Eller gör som de flesta föräldrar – ät resterna själv ☺️. Annars hoppas vi att du sorterar ditt matavfall.

3. Tunnbrödsrulle med ost och grönt – servera som snittar

3 Frukostkaos Arla Familjefavoriter-1440x1318.jpg

Blåbär är gott, men testa även annat du har hemma!
Lika sant som det är säkert är att flera mindre bitar gör det mer aptitligt än en större. Servera tunnbrödsskivorna på små tandpetare, dekorera med bär, gurka eller det som finns hemma. Fyll gärna ditt tunnbröd med vår Edamerost, dess friska och milda smak blir perfekt till brödet.

Obs! Tunnbrödsrullen kan med fördel preppas kvällen innan, plasta in, förvara i kylen, skiva upp och dekorera på morgonen.

4. Låt mackan bli ett konstverk

4 Frukostkaos Arla Familjefavoriter-1440x1318.jpg

Ett äkta konstverk!
Detta är ju en självklar vinnare. Här kan du låta kreativiteten flöda. Som i exemplet ovan.

5. Har du tid att slänga ihop ett bak på kvällen – gör ostmuffins!

Bättre och godare kan det knappast bli och dessutom har du koll på vad du stoppar i. Det kan gömmas både bönor eller riven frukt/grönt som bidrar med smak, saftighet och fibrer. Och såklart en god ost, här är Gouda ett perfekt alternativ, lätt att riva och ger en tydlig sälta i brödet.

Börja med vår recept på matiga morotsmuffins men byt ut vitosten mot riven Gouda och ett rivet päron eller äpple istället för morot – barnen kommer garanterat ge tummen upp!

Arla Familjefavoriter.jpg