Älgköttbullar

Älgköttbullar

1 tim
Köttbullar med smak av honung och enbär. Rör lingon med lite socker och servera till. Älgfärsen kan bytas ut mot annan viltfärs.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/algkottbullar/

Gör så här

  • Börja med lingonen. Lägg dem i en bunke, häll sockret över dem och rör tills sockret har löst sig. Förvara i en ren glasburk i kyl.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Mosa potatisen i en bunke, tillsätt löken och låt svalna.
  • Tillsätt färs, grädde, ägg, fond, honung och viltkrydda. Rör ihop till en smidig färs. Rulla till 16 bullar. Stek dem runtom på medelvärme 8-10 min i resten av smöret.
  • Rensa och dela svampen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  • Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en kastrull ca 5 min. Häll på vin, grädde och fond, låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera älgfärsbullarna med svampsås, rårörda lingon och t ex persiljerotspuré.
Serveringsförslag:
Persiljerotspuré
20 min
Persiljerotspuré
(4)
Klart!
Energi:

923 kcal

Protein: 34 g
Kolhydrater: 51 g
Fett: 64 g

Ingredienser

Älgfärs eller annan viltfärs
400 g
Fläskfärs
100 g
Gul lök
1
Medelstora mjöliga potatisar, kokta
2
3 msk
1 dl
Ägg
1
Kött- och viltfond
2 msk
Flytande honung
1 msk
Viltkrydda
1 tsk
Svampsås:
Blandad färsk svamp, t ex kantareller och karljohan
200 g
Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
2 msk
Torrt vitt vin
3 dl
3 dl
Kalvfond
1 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Rårörda lingon:
Lingon
225 g
Strösocker
1 dl