• Artiklar
  • Så lyckas du med sockerkakan
Sockerkaksskolan

Så lyckas du med sockerkakan

Så lyckas du med sockerkakan Vanlig sockerkaka – alldeles alldeles underbart.

Fluffig, luftig och ljuvlig smak av smör. Så här bakar du sockerkakan som smälter i munnen. Följ våra 13 smarta tips så blir du en vinnare.

1. Följ receptet

Freestyla inte när du bakar. Bakning är finlir och alla ingredienser samverkar i en klurig kemisk process. Därför är det så viktigt att proportionerna är exakta.

Varsågod, det perfekta receptet på sockerkakan här ovanför.

2. Varning för varmluft

Även om varmluftsugnen fördelar värmen jämnt så finns risken att föneffekten torkar ut sockerkakan.

3. Bli kompis med din ugn

familjj och ugn.jpg

Det är viktigt att bekanta sig med ugnen redan i unga år.

Följ temperatur och tid i receptet men tänk på att alla ugnar är olika. Därför ska du lära känna din ugn riktigt bra.

4. Använd rumsvarma ägg

Då blir smeten mycket fluffigare än när du vispar ihop äggen med sockret.

Har du brådis och äggen är i kylen, värm upp dem genom att lägg dem några minuter i en skål med varmvatten från kranen.

Visste du att?

Ägg håller sig bra i rumstemperatur, hela sex veckor från värpning. Så förvaras de oftast i mataffären.

5. Smörj smart

Saftig sockerkaka_TIF.jpg

Fin i kanten blir kakan när formen smörjs med smör.
Om du använder olja kan kanterna på kakan bli väl knapriga. Smörj istället med smör.

Med smör blir det fettlagret tjockare än med olja vilket gör att ströbrödet fastnar lättare.

Om formen har veck och mönster, använd pensel för att komma åt överallt.

Blir du frestad av bilden här ovanför? Här är receptet på saftig sockerkaka!

Byt ut ströbrödet

Använd sesamfrön, hackade nötter, kokos eller kakao i stället för ströbröd – för mer crunch eller smak. Här är fler idéer på hur du kan Pimpa sockerkakan på fler sätt.

6. Välj rätt mjöl

Använd vanligt vetemjöl. Vetemjöl special innehåller extra gluten och är till för bröd och bullar som bakas med jäst.

7. Sikta säkert

kvinna siktar mjöl.jpg

Finfint hack för att få mjölet fint.

Sikta mjölet för att undvika klumpar.

8. Blanda noga – och försiktigt

Att blanda ihop alla torra ingredienser ordentligt är ett måste om kakan ska jäsa bra.

Var lätt på handen när du vänder i mjöl och bakpulver. Vispa inte, då bildas glutentrådar som gör kakan gummiaktig.

9. Vispa järnet

kock funderar håller vispskål.jpg

Det är inget att fundera över, vispa på bara!
Hemligheten bakom en hög och luftig sockerkaka är just luft.

Vispa ägg och socker med elvisp så att sockerkristallerna löser sig. Jobba länge. Smeten ska bli vit och pösig.

10. Fyll formen snabbt och lagom

Fyll inte formen med smet max upp till två tredjedelar – annars jäser kakan lätt över.

Ställ sedan snabbt in i ugnen. Så fort bakpulvret blandas med vätska börjar jäsprocessen.

11. Skräm inte kakan

Tigerkaka_TIFF.jpg

Ska tigerkakan blir så här hög får du ligga lågt med att öppna ugnen.
Öppna inte i ugnsluckan i onödan, särskilt inte i början av gräddningen. Då är risken att kall luft påverkar jäsningen och sockerkakan sjunker ihop.

Här är receptet på tigerkakan.

12. Kolla kakan

Använd provsticka eller tandpetare för att kolla om kakan är klar. Om ingen smet fastnar på är den redo. Eller kolla om kakan har lossnat från kanterna, då är den klar.

13. Ta det lugnt

kattunge vilar i hand.jpg

Gör som kattungen, ta en powernap medan kakan kallnar.
Låt kakan vila minst tio minuter i forman innan du stjälper upp den. Då blir den stadigare och risken minskar att den faller sönder.

Låt kakan svalna täckt av formen så håller den sig saftig.

Tips!

Har du svårt att få loss sockerkakan från formen? Ställ in den i kylen en stund så stelnar smöret och kakan lossnar lättare. Du kan också pila lite med en kniv.

Masssor av goda sockerkaksrecept!

Sockerkaksskolan – läs fler artiklar