Fluffig, luftig och ljuvlig smak av smör. Så här bakar du sockerkakan som smälter i munnen. Följ våra 13 smarta tips så blir du en vinnare.
1. Följ receptet
Freestyla inte när du bakar. Bakning är finlir och alla ingredienser samverkar i en klurig kemisk process. Därför är det så viktigt att proportionerna är exakta.
Varsågod, det perfekta receptet på sockerkakan här ovanför.
2. Varning för varmluft
Även om varmluftsugnen fördelar värmen jämnt så finns risken att föneffekten torkar ut sockerkakan.
3. Bli kompis med din ugn
Följ temperatur och tid i receptet men tänk på att alla ugnar är olika. Därför ska du lära känna din ugn riktigt bra.
4. Använd rumsvarma ägg
Då blir smeten mycket fluffigare än när du vispar ihop äggen med sockret.
Har du brådis och äggen är i kylen, värm upp dem genom att lägg dem några minuter i en skål med varmvatten från kranen.
Visste du att?
Ägg håller sig bra i rumstemperatur, hela sex veckor från värpning. Så förvaras de oftast i mataffären.
5. Smörj smart
Om du använder olja kan kanterna på kakan bli väl knapriga. Smörj istället med smör.
Med smör blir det fettlagret tjockare än med olja vilket gör att ströbrödet fastnar lättare.
Om formen har veck och mönster, använd pensel för att komma åt överallt.
Blir du frestad av bilden här ovanför? Här är receptet på saftig sockerkaka!
Byt ut ströbrödet
Använd sesamfrön, hackade nötter, kokos eller kakao i stället för ströbröd – för mer crunch eller smak. Här är fler idéer på hur du kan Pimpa sockerkakan på fler sätt.
6. Välj rätt mjöl
Använd vanligt vetemjöl. Vetemjöl special innehåller extra gluten och är till för bröd och bullar som bakas med jäst.
7. Sikta säkert
Sikta mjölet för att undvika klumpar.
8. Blanda noga – och försiktigt
Att blanda ihop alla torra ingredienser ordentligt är ett måste om kakan ska jäsa bra.
Var lätt på handen när du vänder i mjöl och bakpulver. Vispa inte, då bildas glutentrådar som gör kakan gummiaktig.
9. Vispa järnet
Hemligheten bakom en hög och luftig sockerkaka är just luft.
Vispa ägg och socker med elvisp så att sockerkristallerna löser sig. Jobba länge. Smeten ska bli vit och pösig.
10. Fyll formen snabbt och lagom
Fyll inte formen med smet max upp till två tredjedelar – annars jäser kakan lätt över.
Ställ sedan snabbt in i ugnen. Så fort bakpulvret blandas med vätska börjar jäsprocessen.
11. Skräm inte kakan
Öppna inte i ugnsluckan i onödan, särskilt inte i början av gräddningen. Då är risken att kall luft påverkar jäsningen och sockerkakan sjunker ihop.
Här är receptet på tigerkakan.
12. Kolla kakan
Använd provsticka eller tandpetare för att kolla om kakan är klar. Om ingen smet fastnar på är den redo. Eller kolla om kakan har lossnat från kanterna, då är den klar.
13. Ta det lugnt
Låt kakan vila minst tio minuter i forman innan du stjälper upp den. Då blir den stadigare och risken minskar att den faller sönder.
Låt kakan svalna täckt av formen så håller den sig saftig.
Tips!
Har du svårt att få loss sockerkakan från formen? Ställ in den i kylen en stund så stelnar smöret och kakan lossnar lättare. Du kan också pila lite med en kniv.