Den enkla grunden lök, tomater och köttfärs kan varieras hur mycket som helst. På Arla.se hittar du massor av recept på köttfärssås. Och så här gör du steg för steg för att lyckas du med den riktigt riktigt bra.
1. Finfördela färsen
Fräs och finfördela köttfärsen ordentligt, stora klumpar i såsen är no-no. Använd en trä- eller plastgaffel för att dela upp färsen i småbitar.
2. Stek i smör
Stek alla ingredienser i smör för en rundare smak. Så gör man i bolognesesåsens hemvist italienska regionen Emilia Romagna.
3. Fräs tomatpurén
Låt tomatpurén fräsa tillsammans med löken för att förstärka den goda tomatsmaken.
4. Gör sockertricket
En nypa socker eller en skvätt ketchup minskar syran och tar fram aromen i tomaterna.
5. Glöm inte vinet
En skvätt vin gör det lilla extra. I Sverige tar vi ofta rött, men visste du att det är vitt vin i det italienska originalreceptet?
6. Gör ett långkok
Låt såsen koka riktigt länge, minst två timmar, då blir den riktigt mustig. Köttfärssås är äkta slow food, underbart långsam mat. Får såsen stå över natten gottar den till sig ännu mer.
Recepttips!
Här är vårt populära och klassiska recept på köttfärssås!
Bonustips: Gör en soffritto! Eller mirepoix!
Vill du känna sig lite snitsig? Då ska du veta att du att du förmodligen gjort en soffrito på italienska eller en mirepoix på franska. Det är en blandning av hackad lök, morot och stjälkselleri och basen i många goda rätter, bland annat i en mustig köttfärssås.