Fusilli eller tagliatelle? Så väljer du rätt!

Pastasorter – vilken pastaform passar till vad?

Det finns över 600 pastasorter men du behöver inte hålla reda på dem alla. Här är 15 av våra vanligaste favoriter och vad de passar bäst till.

Pastakoll – 2 snabba

Färsk eller torr pasta?

Färsk pasta

Har mer av en delikatesstämpel och är oftast dyrare, kanske för den är en färskvara eller för att den är dyrare. Den innehåller ofta ägg och går snabbare att koka än torr. Den är till exempel perfekt om du snabbt vill slänga ihop en lasagne. 

Torr pasta

Är oftast billigare än färsk. Och är oftare gjord utan ägg. Den tar längre tid att koka än färsk men är lättare att få al dente. En fördel med torr pasta är att den håller sig i en evighet. Du kan lägga upp ett stort lager och alltid vara säker på det finns pasta hemma – om suget sätter in.  

Lång eller kort pasta?

Lång pasta

Långsmal pasta som spaghetti passar till både lite tunnare och mer finfördelade såser. Bandpasta som tagliatelle och pappardelle är perfekt till matigare såser. Till skaldjurspasta är långa, platta och smala linguine det klassiska valet.

Kort pasta

Kort pasta passar till alla såser. Är den räfflad som en penne eller vriden som en fusilli klibbar såsen fast extra bra. Och har den ett hålrum som i penne så kan all den goda såsen samlas där. Korta pastor gör ett bra jobb i gratänger och pastasallader.

Bucatini
Spaghettin med hål i

Bucatini

Bucatini är en tjockare variant av spaghetti med hål i mitten. Pastan passar i princip för alla såser eftersom håligheten i mitten är som gjord för att suga åt sig sås. Den här lite kralligare pastasorten binder också väl ihop såser med rejäla bitar grönsaker eller kött eller använd bucatinin till en en klassisk bolognese.

Canelloni
Raka rör

Canelloni

Canelloni är ett kort stort pastarör som passar perfekt att fylla med till exempel ricottaost eller köttfärs och gratinera i ugn som i den här spenatfyllda pastarullen. Det generösa röret fungerar också bra som det är tillsammans med lite kraftigare smakrika såser med större bitar kött- och grönsaker.

Caserecce
Skruvat god pasta

Caserecce

Caserecce är korta, lite smalare och lätt skruvade pastarör. De har en längsgående skåra och suger därför upp både rinniga och kraftiga såser. Ett lite ovanligare och roligare alternativ till penne både i varma rätter och pastasallader som den här med goda pastasalladen med vitost.

Farfalle
Finfin fjärilspasta 

Farfalle

Farfalle betyder fjäril på italienska och detta är pastan som ser ut som den heter. I den lite tjockare mitten blir det mer tuggmotstånd än i vingarna. Den passar till det mesta men serveras traditionellt till gräddiga såser som den här pastan med kyckling och lätt crème fraiche med parmesan och vitök. I pastasallad är fjärilarna en ren prydnad.

Fettuccine
Platt, bredd och god 

Fettuccine

Fettuccine är långa, platta och lite bredare än tagliatelle. De binder lätt samman finfördelade såser gjorde på grädde eller olja, som pesto. Fettucine Alfredo, med smält smör och parmesanost, är den mest berömda fettucinerätten, mer känd i USA än i Italien. Men den har faktiskt italienska rötter.

Fusilli
Också lite skruvade

Fusilli

Fusillli är korta pastaskruvar. Skårorna gör att skruvarna är suveräna på att drar åt sig sås. Fusilli är en perfekt match med lättare oljebaserade såser som pesto men passar också bra till såser på bas av tomat eller färskosten ricotta. Pastaskruvarna funkar också fint i sallad som i den här fräscha pastasalladen med lax.

Linguine
Platt måste till skaldjur

Linguine

Linguine betyder liten tunga på italienska och är en smal bandpasta. Den serveras traditionellt till olika såser med skaldjur och fisk, till exempel med vongolemusslor. Prova linguine i det här receptet på skaldjurspasta med chili. Pastan passar också till lättare gräddsåser eller oljebaserade såser som pesto.

Orrechiette
Goda små öron 

Orrechiette

Betyder små öron på italienska. De skålformade pastabitarna serveras traditionellt med en enkel sås på en broccoliliknande grönsak, brödsmulor, ansjovis, vitlök, chili och olivolja. Eller i en somrig pastasallad med ost och kronärtskocka. Men de passar också för att suga upp alltifrån enkla tomatsåser, gärna på färska tomater, och lite kraftigare köttsåser.

Pappardelle
Äggande god bandpasta

Pappardelle

Pappardelle är en bred lång pasta som alltid görs på ägg. Den passar, precis som andra breda pastasorter, bra för att binda samman finfördelade såser gjorde på grädde eller olja, som pesto. De breda pastabanden passar också bra till lite kraftigare köttsåser som bolognese, kött- eller grönsaksraguer. Eller i en smarrig skaldjurspasta med chili.

 

Penne
Perfekt all round-pasta

Penne

Penne eller rättare sagt penne rigate, räfflade pennor på italienska, passar till både rinnigare och lite kraftigare såser som i denna pasta med chunky tomatsås med llinser. Till chiliheta tomaträtten penne all´Arabbiata är pastan självskriven. Penne, som också finns i mindre format, pennette, är en given ingrediens i pastasallader och passar också bra i gratänger.

Pipe rigate
Suger åt sig det goda

Pipe rigate

Pipe rigate är böjd, ihålig och räfflad och som gjord för att dra åt sig alla slags såser med grädde som i krämig pasta med bacon och ärter, olivolja eller lite större bitar. Allt det goda fastnar i den ihåliga böjen och rinner inte ut igen. Den pipformade pastan är också en liten snygging att ha i olika pastasallader.  

Rigatoni
Räfflad och böjd penne-släkting

Rigatoni

Rigatoni är en tubformad räfflad pasta släkt med pennen men lite lätt böjd, den kan variera i längd och tjocklek. Liksom pennen funkar den bra till både rinnigare och lite matigare såser, från pesto till olika raguer. Den stadiga tuben passar också bra i gratänger, använd den till exempel i den här smarriga pastagratängen med mozzarella.

Spaghetti
Alla pastors urmoder

Spaghetti

Spaghettin, denna pastakändis, är rund, lång och smal och binder väl ihop rinniga såser baserade på olja eller grädde men även såser med mindre bitar, till exempel snabb spaghetti bolognese. Till skaldjur är spaghetti liksom linguine den klassiska matchningen. Samma sak gäller för spaghettini, en smalare variant av spaghetti.

Strozzapreti
Mördargod pastaskruv

Strozzapreti

Strozzapreti betyder präststrypare på italienska. En av förklaringarna till namnet är att den var så god att glupska präster kunde äta sig till döds på den. Den lätt skruvade pastan har en lite räfflad yta och suger upp även tunnare såser utan bitar, till exempel denna pesto med ruccola.

Tagliatelle
Lång pasta med långa anor

Tagliatelle

Tagliatelle är en långsmal bandpasta gjord på ägg. Kocken som skapade pastan ska ha inspirerat av den kungliga 1500-talsskönheten Lucrezia Borgias långa hår. Ska man göra som italienarna så är det den här pastan som köttfärssåsen bolognese serveras till och inget annat. Vissa hävdar till och med att spaghetti med köttfärssås inte existerar.

Tagliatelle passar inte bara med köttfärssås som i denna bolognese med zucchini och ragu utan med alla andra lite matigare såser som den här svamppastan med tryffel.

Visste du att?
I ett träskrin i italienska mathuvudstaden Bologna finns en tagliatelle tillverkad i guld med det perfekta måttet för denna pastasort, 1x6 millimeter.

Mer om pasta