• Artiklar
  • Al dente – för en perfekt pasta
Pastaskolan

Al dente – för en perfekt pasta

Al dente – för en perfekt pasta Al dente är A och O när det gäller att koka pasta.

Det är så mycket godare när den biter ifrån lite grann. Men här får du även veta andra goda skäl till att pastan ska ha tuggmotstånd. Och hur du gör för att testa att pastan är perfekt.

Det är skillnad på pasta och pasta, och då menar vi inte färsk eller torkad, spaghetti eller penne. Den stora vattendelaren i pastans underbara värld är konsistensen. När italienarna säger al dente menar de att pastan då är till tänderna. Den perfekta pastan har ett litet tuggmotstånd.

Och inte nog med att pasta kokta al dente det visar upp pastans bästa jag. Som en bonus håller du dig längre mätt på den.

Ju mer kokt pastan är mer desto har stärkelsemolekylerna brutits ner och omvandlats till snabba kolhydrater. De tas snabbt upp av kroppen och gör så att blodsockerhalten stiger. När den stiger slår kroppen på insulin för att sänka den och du blir snabbare hungrig igen.

2 fiffiga pastatest

Med de här två enkla testen kan du kolla om pastan är perfekt. Det vill säga inte för mycket, inte för lite utan alldeles lagom kokt. Gör testen nedan så kan du känna dig säker på att inget går snett.

Al dente-testet

Fiska upp en bit pasta ut kokvattnet och bryt den på mitten. Om den har en liten vit kärna i mitten är har pastan det där perfekta tugmmotståndet.

Kast-testet

När du kokar långa pastor som spaghetti, tagliatelle eller bucatini kan du därför göra kasttestet. När koktiden börjar närma sig sitt slut, fiska upp pasta ur kastrullen och kasta upp den mot närmsta kökslucka. Om pastan fastnar på köksluckan är den klar.

Så kokar du pasta på bästa sätt

Nu vet du varför al dente är så bra och hur du ska kontrollera pastan. Nu är det bara en sak som fattas. Läs vår artikel Koka pasta som ett proffs – 11 smarta tips!

Tips! Goda recept

Här hittar du alla våra goda pastarecept!

Spagetti med köttfärssås_TIFF.jpg

Spagetti med köttfärssås, alltid lika gott!

Pastaskolan – läs fler artiklar