• Artiklar
  • Koka pasta som ett proffs – 11 smarta tips
Pastaskolan

Koka pasta som ett proffs – 11 smarta tips

Koka pasta som ett proffs – 11 smarta tips Skaffa stenkoll på pastakoket!

Pasta kan vara så otroligt gott. Eller sladdrigt, misslyckat och menlöst. Om du bara gör så här steg för steg, så blir pastan perfekt!

1. Satsa på stor kastrull

Ta fram den största kastrull du har. Pasta ska kokas i rikligt med vatten, då klibbar den inte ihop. Använd minst 1 liter per 100 gram pasta.

2. Pastavatten: Salta mer än du tror

Hamnen i Portofino.jpg

Tänk Medelhav när du funderar på hur mycket salt det ska vara i pastavattnet.
Det sägs att pastavattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Lägg 7-100-1 000-regeln på minnet. Det innebär att 7 gram (en dryg tesked) salt, 100 gram pasta och 1 000 ml (1l) vatten är den mest perfekta matchen. Vill du höfta? Släng i en liten näve salt för ett familjekok pasta på fem liter vatten.

3. Börja i tid

Fjutta igång pastakastrullen i god tid men börja inte koka pastan förrän såsen är nästan klar. Pastan ska inte vara färdig före såsen.

4. Rör om – slipp pasta som klibbar

Rör om i kastrullen så fort du lägger i pastan så att den inte klibbar ihop. Och rör sedan lite då och då.

5. Koka kraftigt

Låt pastan stormkoka utan lock, då minskar risken för att den ska klibba ihop.

6. Slev på!

träslev över pastagrytan

Gör så här, så kokar pastavattnet inte över.

Lägg en träslev över kastrullen. Den fångar upp bubblorna och det kokar inte över.

Sleva över någon deciliter av pastavattnet i såsen. Det stärkelserika vattnet bidrar till att binda ihop såsen till en bra konsistens.

7. Testa på

Håll koll på tiden men nöj dig inte med det utan börja smaka och testa pastans konsistens innan koktiden är över.

8. Durkslag nästa

Häll över pastan i ett durkslag när den är nästan al dente, den ska vara aningen för hård.

9. Sköljvarning

Skölj inte pastan i kallt vatten. Dels kallnar den snabbare. Dels sköljs då stärkelsen, som gör att såsen klibbar fast, bort.

10. Låt pastan koka klart i såsen

Spaghetti med tomatsås ner i stekpannan med tomatsås.jpg

Låta pastan koka klar i såsen är djungeltrick nummer 1.

11. Ät direkt!

Annars kallnar inte bara pastan utan mister även sin spänst.

Pastaskolan – läs fler artiklar