Pasta kan vara så otroligt gott. Eller sladdrigt, misslyckat och menlöst. Om du bara gör så här steg för steg, så blir pastan perfekt!
1. Satsa på stor kastrull
Ta fram den största kastrull du har. Pasta ska kokas i rikligt med vatten, då klibbar den inte ihop. Använd minst 1 liter per 100 gram pasta.
2. Pastavatten: Salta mer än du tror
Det sägs att pastavattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Lägg 7-100-1 000-regeln på minnet. Det innebär att 7 gram (en dryg tesked) salt, 100 gram pasta och 1 000 ml (1l) vatten är den mest perfekta matchen. Vill du höfta? Släng i en liten näve salt för ett familjekok pasta på fem liter vatten.
3. Börja i tid
Fjutta igång pastakastrullen i god tid men börja inte koka pastan förrän såsen är nästan klar. Pastan ska inte vara färdig före såsen.
4. Rör om – slipp pasta som klibbar
Rör om i kastrullen så fort du lägger i pastan så att den inte klibbar ihop. Och rör sedan lite då och då.
5. Koka kraftigt
Låt pastan stormkoka utan lock, då minskar risken för att den ska klibba ihop.
6. Slev på!
Lägg en träslev över kastrullen. Den fångar upp bubblorna och det kokar inte över.
Sleva över någon deciliter av pastavattnet i såsen. Det stärkelserika vattnet bidrar till att binda ihop såsen till en bra konsistens.
7. Testa på
Håll koll på tiden men nöj dig inte med det utan börja smaka och testa pastans konsistens innan koktiden är över.
8. Durkslag nästa
Häll över pastan i ett durkslag när den är nästan al dente, den ska vara aningen för hård.
9. Sköljvarning
Skölj inte pastan i kallt vatten. Dels kallnar den snabbare. Dels sköljs då stärkelsen, som gör att såsen klibbar fast, bort.
10. Låt pastan koka klart i såsen
11. Ät direkt!
Annars kallnar inte bara pastan utan mister även sin spänst.