• Artiklar
  • Räkor – frossa i vår stora guide med tips och 13 recept

Räkor – frossa i vår stora guide med tips och 13 recept

Räkor – frossa i vår stora guide med tips och 13 recept En klassisk räkmacka är alltid ett gott val. Se recept längre ner på sidan!

Vilka räkor ska du köpa, hur tinar du frysta räkor på kortast tid och hur får du till en perfekt räkfrossa? Här har vi samlat massor av tips och goda recept med den lyxiga lilla räkan i huvudrollen!

Så fixar du räkfrossa hemma

Bjud in familj och vänner till en lyxig kväll då ni frossar i färska räkor! För att lyckas med en räkfrossa behövs inte särskilt mycket. Det räcker med en god sås, väldoftande vitlöksbröd, citronklyftor, en krispig sallad och självklart en massa räkor. Glöm inte att ställa fram många servetter och skålar till skalen.

Tips! Spara skalen och koka en egen räkfond som du senare kan använda som bas i en smakrik fisksoppa eller gryta.

Färska räkor, frysta räkor eller blötlagda i lake – vilka väljer du?

Färska räkor kokas direkt på båten efter fångst och kan hålla sig färska i upp till en vecka i kylen. Färska räkor ska vara glansiga i skalet, ha en frisk havsdoft och helst skalas precis innan du ska njuta av dem. Att ställa fram en skål med färska räkor är ett måste på en räkfrossa, men det går lika bra att använda färska skalade räkor i matlagning, i lyxiga röror eller som topping på en klassisk räkmacka.

Frysta räkor som du kan köpa i frysdisken i matbutiken har frysts ner direkt efter de kokats på båten och är producerade just för att säljas som frysta. Tina räkorna, skala, och använd i fiskgryta, gratäng eller pastarätt.

Räkor i lake är ett bra val när du har bråttom och vill slippa att skala räkorna själv. De passar perfekt i en sallad eller i en snabblagad röra!

Har du räkor i en varmrätt? Lägg i räkorna sent i tillagningen för att de ska behålla sin goda konsistens.

Lär känna de vanligaste sorterna

Nordhavsräkan är den vanligaste räkan här i Sverige och fiskas utanför västkusten. Det finns också olika sorters jätteräkor att köpa i butik eller på restaurang. Tyvärr finns det sorter som har negativ inverkan på miljön, kika på Fiskguiden från WWF för att ha koll på vilka som är rödlistade.

rakor-1440x700

Nordhavsräkor

Hur mycket räkor per person?

Har du bjudit hem vännerna på räkfrossa men är osäker på hur många räkor du ska köpa? Som regel kan du tänka cirka 250 g oskalade räkor per person om det är räkor som är huvudrätten. Ska du servera räkor i en buffé? Då räcker det med cirka 50 g oskalade räkor per person.

Räkans storleksguide

Det finns olika storlekar på räkor och om du köper en påse frysta räkor står det ofta på påsen vilken storlek de har. Storleken är skriven i hur många räkor det är i snitt per kilo. Vanligast är 70/90, vill du hellre ha fler men mindre räkor ska du välja 90/120 och är det istället stora räkor du är ute efter ska du välja 50/70 eller 40/60.

Så skalar du räkor på två enkla steg!

  1. Vrid av huvudet.
  2. Ta in tummen under skalet på magen och vrid av skalet runt kroppen i en cirkelrörelse.

10 populära recept med räkor

Upptäck fler goda recept!