Gumbo

Gumbo

1 tim Huvudrätt
Gumbo är en populär och smakrik gryta inom det kreolska och cajunska köket i södra USA, särskilt i delstaten Louisiana. Grönsaker som lök, selleri och paprika är vanliga ingredienser i gumbo och utgör en del av det som kallas "de heliga treenigheterna" inom cajunköket. Gumbo kan innehålla olika proteinkällor som kyckling, räkor, krabba, het korv eller en kombination av dessa.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gumbo/

Gör så här

  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva selleri och tärna paprika. Skär zucchini i bitar. Skiva korven.
  • Rör ihop kryddorna till cajunkryddan i en skål.
  • Hetta upp smör & rapsolja i en stekgryta. Vispa ner mjöl och fräs på medelvärme under konstant omrörning tills mjölet fått fin färg, ca 10 min.
  • Tillsätt lagerblad, lök, vitlök, paprika och selleri. Vispa ner buljong och sjud 3-4 min.
  • Häll på tomater och cajunkryddan. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.
  • Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  • Hetta upp lite smör & rapsolja i en stekpanna. Stek zucchini, korv och räkor på hög värme 5-6 min. Rör ner i grytan och sjud 2-3 min. Smaka av med salt.
  • Servera rykande het gumbo med kokt ris. Toppa med hackad persilja.
Klart!
Energi:

624 kcal

Fiber: 8 g
Protein: 25 g
Kolhydrater: 76 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
3
Blekselleri
3 stjälkar
Grön paprika
1
Zucchini
1
Färsk chorizo
200 g
½ dl
Vetemjöl
3 msk
Lagerblad
1
Kycklingbuljong
5 dl
Konserverade körsbärstomater
400 g
Vannameiräkor
200 g
Salt
Cajunkrydda:
Paprikapulver
2 msk
Torkad oregano
1 msk
Vitlökspulver
1 msk
Lökpulver
1 msk
Torkad timjan
1 tsk
Cayennepeppar
1 tsk
Nymalen svartpeppar
1 tsk
Chili flakes
1 tsk
Till servering:
Ris
3½ dl
Färsk persilja
1 kruka