Aioli

Aioli

10 min
Aioli är en kall emulsionssås med smak av vitlök. Detta är ett enkelt och snabbt recept på krämig aioli som passar utmärkt till allt från skaldjur, fisksoppa eller pommes frites. För att lyckas med aioli är det viktigt att alla råvaror har samma temperatur, alltså antingen kylskåpskallt eller rumsvarmt. Mängden olja som behövs beror på hur stort ägget är.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/aioli/

Gör så här

  • Vispa eller mixa ihop ägg, vinäger och senap i en skål.
  • Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa eller mixa till en tjock emulsion.
  • Smaka upp din aioli med finriven vitlök, salt och svartpeppar.
Klart!

Om du inte vill göra majonnäsen själv kan du tillsätta finriven vitlök, citron, salt och svartpeppar i färdig majonnäs.

Energi:

335 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Ägg, rumsvarmt
1
Vitvinsvinäger
2 tsk
Dijonsenap
½ tsk
Rapsolja, rumsvarm
ca 2 dl
Vitlöksklyfta
1
Salt
¾ tsk
Nymalen svartpeppar