Friterade räkor

Friterade räkor

30 min Buffé Förrätt
Friterade, frasiga räkor med en hetsyrlig dippsås slår aldrig fel! Tänk på att räkorna ska vara torra innan du doppar dem i frityrsmeten för att få dem extra krispiga. Ett annat tips är att förbereda dippsåsen innan du sätter igång med friteringen, för att kunna njuta av nyfriterade räkor.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/friterade-rakor/

Gör så här

Friterade räkor:
  • Börja med limedippen: Strimla salladslöken. Lägg i en skål och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med salt. Ställ kallt till servering.
  • Sikta vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver i en bunke. Vispa i det kolsyrade vattnet lite i taget. Ställ i kylen och låt svälla ca 30 min.
  • Torka räkorna ordentligt torra med hushållspapper.
  • Värm frityrolja till 190° i en rymlig kastrull eller fritös.
  • Salta frityrsmeten och vänd ner räkorna. Fritera dem gyllene och krispiga, ca 3 min. Låt rinna av på papper eller ett galler.
  • Servera nyfriterade räkor med limedipp och lite extra salladslök om du önskar!
Klart!

Ingredienser

Friterade räkor:
Tinade skalade räkor, kungsräkor MSC märkta
600 g
Frityrolja
Vetemjöl
2½ dl
Majsstärkelse
5 msk
Bakpulver
1½ tsk
Vatten, kolsyrat
2½ dl
Salt
½ tsk
Limedipp:
Salladslök
1
2 dl
Sambal oelek
1½ msk
Lime, finrivet skal och saft
1
Salt