Räktårta
Nytt

Räktårta

Buffé
En krämig och smakrik räktårta som passar perfekt till årets alla festligheter. Räktårtan gör du med fördel kvällen innan, för att sedan i lugn och ro kunna garnera precis innan servering. Vi toppar med spröda skott, primörer och lite forellrom för en extra festlig känsla!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Botten:
  • Smält smöret. Tärna brödet och lägg i en mixerbunke. Mixa bröd och smör smuligt. Täck en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Fördela ut kavringsmulet. Ställ kallt.
Fyllning:
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Grovhacka räkorna, Skala och finhacka rödlöken.
  • Blanda räkor, lök, färskost, crème fraiche, stembitsrom, gräslök och dill. Tillsätt pepparrot och citron. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Krama ur gelatinet och smält det på svag värme i en liten kastrull. Vispa raskt ner gelatinet i räkröran.
  • Bred ut ett jämnt lager av räkfyllningen över kavringbotten. Ställ kallt minst 3 timmar, gärna över natten.
Topping:
  • Hyvla rädisorna, sparrisen och gurkan tunt på mandolin. Lägg i isbad tills de krullar till sig, 5-10 min.
  • Dela sugarsnapsen på hälften.
  • Lyft ur rädisorna, sparrisen och gurkan från isbadet och torka av försiktigt.
  • Garnera din räktårta med rädisor, sparris, gurka, sugarsnaps, forellrom och ätbara blommor.
Klart!

Ingredienser

Botten:
100 g
Kavring
250 g
Fyllning:
Gelatinblad
5
Skalade räkor
500 g
450 g
2 dl
Rödlök
1
Fint skuren färsk gräslök
½ dl
Finhackad färsk dill
½ dl
Pepparrot, riven
2 msk
Citron, finrivet skal och saft
1
Röd stenbitsrom
80 g
Salt och svartpeppar
Topping:
Rädisor
3
Färsk grön sparris
3
Västeråsgurka
1
Sugarsnaps
10
Ärtskott
100 g
Färsk dill
1 kruka
Färsk gräslök
1 kruka
Forellrom
2 msk
Ätbara blommor