Ramen med biff, brynt smör och svart vitlök

Ramen med biff, brynt smör och svart vitlök

1 tim Huvudrätt
Ramen är en populär japansk nudelsoppa med smakrik buljong. Det brynta smöret med mörkrostad vitlök förhöjer smaken ytterligare. Du kan välja att servera den med kyckling, tofu eller räkor.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ramen-med-biff-brynt-smor-och-svart-vitlok/

Gör så här

Buljong:
  • Skiva svampen och den vita delen på salladslöken. Spara den gröna blasten till senare. Skiva vitlöken tunt.
  • Fräs svamp i lite smör i en stor kastrull 3-4 min. Tillsätt skivad salladslök, vitlök, ingefära, chili flakes och socker. Fräs 1 min.
  • Häll sedan på 1 ½ liter vatten, fond och soja. Låt sjuda under lock ca 20 min. Sila ner buljongen i en ny kastrull. Tillsätt sesamolja och salt.
Black garlic butter:
  • Skala och halvera vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlöken på medelvärme tills den är nästan svart. Rör hela tiden.
  • Ta från värmen och lägg vitlöken i en mixerskål. Häll bort oljan. Smält smöret i samma kastrull och bryn tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt.
  • Mixa smöret med vitlöken flera minuter till en svart sås. Smaka av med lite salt.
Till servering:
  • Salta och peppra köttet och stek i smör 2-3 min per sida. Låt vila ca 5 min och skär sedan i cm-tjocka skivor.
  • Koka ramennudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skiva den gröna blasten från salladslöken.
  • Fördela nudlar, groddar och kött i djupa skålar. Häll över den varma buljongen. Toppa med salladslök, koriander, rostad lök och ev ägghalvor. Ringla över black garlic butter och servera din ramen direkt.
Klart!

Ramen äts traditionellt med pinnar. Använd sked eller drick direkt ur skålen för att äta buljongen. Vi lovar att inte skvallra om du vill äta allt med bestick.

Energi:

729 kcal

Protein: 29 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 48 g

Ingredienser

Buljong:
Champinjoner
200 g
Salladslök
100 g
Vitlöksklyftor
4
Finriven färsk ingefära
2 msk
Chili flakes
1 tsk
Rårörsocker
1 msk
Oxfond eller 3 st buljongtärningar
4 msk
Japansk soja
2 msk
Sesamolja
2 msk
Salt
½ tsk
Black garlic butter:
Vitlöksklyftor
6
Matolja
3 msk
100 g
Salt
2 krm
Till servering:
Ryggbiff utan kappa à 150 g
2 skivor
Salt och svartpeppar
2 msk
Ramennudlar
200 g
Böngroddar
2 dl
Färsk koriander
1 kruka
Rostad lök
2 msk
Kokta ägg
ev 2