• Artiklar
  • Cinco de Mayo – 12 festliga recept till den mexikanska högtiden

Cinco de Mayo – 12 festliga recept till den mexikanska högtiden

Cinco de Mayo – 12 festliga recept till den mexikanska högtiden Fira Cinco de Mayo med våra goda recept!

Cinco de Mayo är en mexikansk folkfest som firas den femte maj med festivaler och parader. Maten är en central del av firandet. Från traditionella rätter som tacos, enchiladas och guacamole till moderna tolkningar och fusioner finns det något för alla smaker. Här är några av de godaste recepten för att skapa en minnesvärd och smakrik Cinco de Mayo!

Politik blir folkfest med mat och dryck

Cinco de Mayo är en mexikansk högtidsdag. Den femte maj 1862 utspelade sig slaget vid staden Puebla, då mexikanerna besegrade de franska styrkorna. Sedan dess har dagen stått som symbol för mexikansk stolthet och motstånd mot ockupation. Dagen är numera en folkfest. Förutom att firas i Mexiko har traditionen rest utanför landets gränser med den mexikanska diasporan. I USA, där närmare 12 miljoner mexikaner lever har Cinco de Mayo slagit rötter och blivit en del av det nya landets traditioner.

Mexikos flagga – grönt för guacamole, rött för salsa och vitt för tortilla

Mexikos flagga består av tre färgblock: grönt, vitt och rött som symboliserar frihet, religiös renhet och mexikansk enighet. Med det sagt väljer vi i den här artikeln att se på flaggan som en symbol för deras utsökta mat – grönt för guacamole, rött för salsa och vitt för tortilla. Denna ikoniska trio har djupa rötter i Mexikos historia. De är de tre viktigaste smakerna under Cinco de Mayo och har dessutom blivit favoriter över hela världen.

Receptet på tortillabröd sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Det sägs att tacon som vi äter den idag utvecklades redan under aztekernas tid. De, precis som vi, åt det platta majsbrödet som det är, fyllt med kött och bönor eller bara doppat i kryddstark chili. Avokado som växer naturligt i regionen och är huvudingrediensen i guacamole, har även den tillagats på samma sätt i många hundra år – mortlad tillsammans med hackade solmogna tomater, chili, en nypa salt och lite pressad vitlök.

Tomatsalsan, en annan klassisker som också härstammar från regionen, sägs ha sina rötter hos aztekerna, mayaindianerna och inkaindianerna, som alla hade sina egna versioner av denna kryddiga sås. Trots små variationer var de grundläggande ingredienserna desamma – söta solmogna tomater, syrlig lime och het chili. Under 1500-talet spreds salsan till resten av världen efter att Spanien erövrade Mexiko.

Undvik matsvinn – gör chips av tortillabröden!

Tortillachips är friterat tortillabröd skuret i trianglar. Denna enkla men geniala idé utvecklades av en arbetare på en tortillafabrik i Los Angeles på 1940- talet, Rebecka Webb Carranza som tröttnade på att så mycket tortillabröd slängdes. Hon skar dem i trianglar, friterade och saltade – sedan dess har de goda nachochipsen ätits världen över!

Åtta texmexfavoriter som gör ditt Cinco de Mayo-firande fulländat

1. Fish tacos

Många fusioner av mexikanska tacos har uppstått runt om i världen. Här i Norden har vi stor tillgång på fisk. Byt ut köttet eller bönorna mot torsk eller annan vit fisk. Grilla eller fritera fisken och ät tillsammans med nygräddat tortillabröd, grönsaker efter säsong och chili, aioli och en sötsyrlig mangosalsa.

2. Långkok

Carnitas är långkok på fläskkött som blir mört och saftigt. Långkoket kryddas med traditionella smaker från regionen, ofta vitlök, lök, oregano och lagerblad. Saften från någon citrusfrukt, apelsin eller lime kan adderas för att ge köttet fler smaknyanser.

3. Majskolvar

Majs växer naturligt i Mexiko och har varit en hörnsten i det mexikanska köket i flera tusen år. Elotes- mexikanska majskolvar är en mättande delikatess. Det är ofta barnens favorit och då får bara chilin anpassas efter deras smaklökar. Majskolvarna grillas eller ångas och rullas i smör, majonnäs, paprikapulver och chili. För att göra den ännu godare och mer mättande – toppa den med riven ost.

4. Mexikanska knyten

Tamales är ytterligare en mexikansk klassiker. De är majsdeg med olika sorters fyllning som till exempel kött, fisk, kyckling, grönsaker eller ost. De sveps sedan in i bananblad eller majshöljen och ångkokas tills de är färdiga.

5. Perfekta såsen till grillat

Mole är en populär sås som är gjord med chilipeppar, kryddor, nötter, frukt och choklad. Den serveras ofta till grillat kött eller kyckling. Mole är en något lyxigare sås, perfekt till speciella tillfällen som Cinco de Mayo.

6. Ett sött avslut

Som avslut på måltiden under Cinco de Mayo äts ofta något sött. Churros och horchata är väldigt populära runt om i Mexiko, inte minst under högtidsdagar som denna. Churros är friterad deg, spritsad i långa strimlor, rullad i socker och kanel.

Horchata är en söt dryck gjord på mjölk, mandel och ris, socker och kanel. Dryckens milda och krämiga smak rundar av den kryddiga och smakrika måltiden under Cinco de Mayo på ett behagligt sätt.

Se alla våra mexikanska recept!