• Artiklar
  • Sötpotatis på 7 goda sätt och knepen för att lyckas
Topplista

Sötpotatis på 7 goda sätt och knepen för att lyckas

Sötpotatis på 7 goda sätt och knepen för att lyckas Sötpotatisklyftor och bakad sötpotatis – bara två av alla goda sätt att laga sötpotatis på!

Fin att se på och god att äta – sötpotatisen är en självklar favorit på matbordet och kan varieras på lika många sätt som en vanlig potatis. Här har vi samlat några av våra godaste recept och bästa tips på hur du tillagar den!

1. Sötpotatis i ugn

Att laga sötpotatis i ugnen är både enkelt och det blir supergott. Det finns massor av goda alternativ – klyftpotatis, sötpotatispommes, eller varför inte fixa egna sötpotatischips genom att enkelt skiva dem i tunna skivor och låta dem sköta sig själva i ugnen!

2. Knepen till krispiga sötpotatispommes

  • Låt potatisstavarna ligga i kallt vatten minst en timma innan tillagning.
  • Fritera dem i flera omgångar.
  • Vänd runt dem i majsstärkelse mellan friteringen eller innan ugnen.
  • I ugn: Placera stavarna så de inte rör vid varandra på plåten och vänd på dem efter halva tiden.

Orange, lila och vita? Det finns olika sorters sötpotatis!

Den vanligaste sötpotatisen här i Sverige är den orangea, men det finns även sorter i andra färger som lila och vita. Hittar du en lila sötpotatis i butiken är det bara att köpa och njuta av den fina färgen – det enda du behöver tänka på är att den lila sorten behöver en aning längre tillagningstid än den vanliga orangea.

3. Ugnsbakad sötpotatis

Ett annat välsmakande sätt att tillaga sötpotatisen på är att ugnsbaka den. Placera sötpotatisen med snittytan nedåt och med skalet uppåt på plåten för bäst resultat. Ska du baka en hel sötpotatis så stick några hål i den innan du lägger in den i ugnen. Servera din rykande heta potatis tillsammans med en goda röror!

4. Kokt sötpotatis i goda soppor och grytor

Det går utmärkt att addera kokt sötpotatis i olika sorters grytor och soppor. Låt sötpotatisen vara huvudingrediens eller som en mumsig utfyllnad – här är några av våra favoritrecept!

5. Släng ihop sötpotatisbiffar

Vegetariska biffar med sötpotatis ger en matig bas och en fin konsistent, variera innehåll i dina biffar efter det du har hemma just nu.

6. Sötpotatis + ost = sant

I pajer, gratänger eller krispiga fritters får de två favoritingredienserna skapa magi tillsammans, testa själv!

7. Baka med sötpotatis

Visst, det går även bra att baka med sötpotatis! Detta är vanligt i Asien där sötpotatisen används flitigt i både matlagning och bakning. Testa våra matiga muffins som passar perfekt som mellanmål eller till brunchen.

Tänk på att…

  • Sötpotatisen behöver kortare tillagningstid än vanlig potatis.
  • Inte förvara sötpotatis för länge i kylskåp då den kan bli dålig, den trivs bäst i en temperatur på 10–15 grader!

Se alla våra goda recept med sötpotatis!