Njut av en god

Ostbricka

Få produkter kan lyfta en måltid som en god ost! Smakerna, dofterna, formerna och konsistensen är bara några exempel på hur ost kan förhöja känslan och upplevelserna när man äter ost. Ost kan njutas på många sätt. Bjud på en blandning av olika ostar, tillsammans blir det en härlig upplevelse!

En ostbricka är perfekt som avrundning efter middagen eller som supé tillsammans med ett glas gott vin. Vi har ett sortiment av många högklassiga ostar, från lagrade ostar av världsklass, till Sveriges mest kända blåmögelostar.

Ta fram i tid

För att smak och konsistens ska komma till sin rätt bör osten vara rumstempererad. Låt osten stå 3-4 timmar i rumstemperatur innan du äter den. Men lägg inte upp dem för tidigt utan att skydda dem. En blåmögelost får också en vackrare färg om du öppnar förpackningen och låter osten luftas.

Komponera en lyckad ostbricka

Kombinera din ostbricka så att den rymmer något för alla smakriktningar: starka och milda ostar, hårdostar och mögelostar. Räkna med att det går åt totalt 200-300 g ost per person om du enbart serverar ost och vin. Lägg upp ostarna på ett plant fat,då är det lättare att skära osten. Man kan också servera sina gäster ett eget fat var, med mindre bitar av dina utvalda dessertostar. Arrangera dem medurs i en skala från mjuk till hård och från mild till stark. Servera ostarna rumstempererade så att smakerna kommer till sin fulla rätt. Duka upp ostarna i smakordning. Börja med de mildaste och avsluta med de starkare. Förse varje ostsort med egen kniv att skära med.

Tilltugg & tillbehör

Tilltugget ska inte konkurrera med ostens smak utan vara ett komplement. Bjud på neutrala kex- inte för söta. Milda frukter och grönsaker passar också bra. Det kanske godaste är att njuta ost med en bit nybakat bröd (gärna lite grövre), tunnbröd eller franskbröd med frasig skorpa. En fastare struktur på brödet är härligt tillsammans med mjuk och smakrik ost!

Ost & vin

Det är osten som får vinet att sjunga! Smaka alltså först på osten, därefter på vinet, så når du den optimala upplevelsen! Till syrliga ostar, tex chèvre passar friska viner gjorda på sauvignon-blanc-druvan. Medelstarka hårdostar går bra ihop med fatlagrade viner, både röda och vita. Till starka och salta ostar som blåmögelost och vällagrad hårdost, tex cheddar, passar det utmärkt med ett glas portvin.

Recept

Våra bästa recept