Toastmastern och talen

Toastmasterns uppgift är att hålla reda på talen – både att de kommer i rätt ordning och att de håller tiden –, läsa upp telegram, se till att skålandet sker med lagom intervall, leda eventuell allsång, ansvara för presenter och en hel del mer.

Apropå skålandet så kan det vara smart att inte tillåta alltför många spontana skålar med brudparet, om de inte dricker alkoholfritt förstås. Om det serveras varm mat ska du ge brudparet ett tecken att börja äta när den åttonde gästen blivit serverad, annars får nästan alla äta maten kall. Serveras det glass till efterrätt så ger du tecken när tolfte gesten blir serverad.

I kyrkan ska toastmastern dela ut ris eller konfetti, organisera fotograferingen och se till att eventuell taxi eller annan transport kommer i tid. Brudparet ska komma sist till restaurangen så ibland kan det behövs en extra rundtur på landsbygden för taxin. Toastmastern ska hålla tempot på topp och är en av de viktigaste personerna på ett större bröllop eller fest.

Talande traditioner

Ingen bröllopsmiddag utan tal! Traditionen brukar vara att brudens far håller två tal. Det första hälsar alla gäster välkomna och det andra riktas direkt till brudparet. Nästa tal hålls av brudgummens far och sedan av prästen. I andra länder är det vanligt att brudgummen håller tal till bruden. En trevlig tradition!

Så skriver du ett tal

Bra tal är ofta korta och kärnfulla och gärna roliga. Bröllopstalet bör vara ungefär tre minuter långt och alltid ges stående. Huvudsyftet är att önska lycka åt brudparet.

Ett vettigt upplägg kan vara:

1. Rikta uppmärksamheten mot brudparet.

2. Lyft fram en liknelse (inte alltför långsökt), ett citat eller ännu hellre en berättelse från bruden och/eller brudgummens (eller bådas) bakgrund; en lustig och gärna udda, men absolut inte pinsam, händelse som säger något om personen. Berättelserna ska visa vilka fantastiska personer de är.

3. Du ska slutligen visa hur detta är ett bevis för att de passar så bra för varandra!

4. Utbringa brudparets skål. Ett bra tips är att alltid öva talet innan, gärna framför spegeln!