Klä dig rätt för bröllopet

Brudklänning är ett engångsplagg även om den sys för ett helt liv. Det gör den väldigt speciell och symbolladdad. Vitt är färgen som gäller traditionellt, även om denna tradition inte är speciellt gammal. Det var först för ungefär hundra år sedan som ”vanligt folk” började med vita bröllopsklänningar.

Inspirationen till brudklänningarnas utseende kom ofta från kungabröllop. Även om det kan ta några år för modet att leta sig ner till allmänhetens bröllop. Men få färger eller snitt på klänningen anses idag som ett rena etikettsbrott. Hålls bröllopet tidigt på dagen är det vanligt med kortare klänningar medan de långa med släp oftare syns på sena tillställningar.

Traditionellt ska en kvinna inte vara baraxlad i en kyrka. Hon ska inte heller sy sin egen brudklänning, för då kommer hon att fälla en tår per stygn. Det finns mer – avsevärt mer – skrock kring bröllopet. Ett gammalt uttryck lyder "Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått" eller ursprungligen "Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe".

Gammalt för att påminna om, och visa respekt för, gamla tider och sedvänjor. Nytt symboliserar det nya livet. Lånat för att visa bandet till vännerna. Blått är hoppets färg. Pengen i skon brukar utelämnas i den svenska versionen, vilket ju är tacksamt. Brudslöjan har blivit på modet igen. Ursprungligen var den symbol för brudens oskuld och bars enbart första gången man gifte sig.

Brudgummens kläder

Vid frackbröllop är det, givetvis, frack som gäller. Flugan ska vara vit – till skillnad från eventuell serveringspersonal som bär svart fluga. Om bröllopet hålls på förmiddagen är det bättre med mörk kostym eller jackett, eftersom frack anses vara kvällsklädsel.

Även uniform (festvarianten, inte den camouflagefärgade) och högtidsvarianten av folkdräkt tillåts. Förr var smoking något man absolut inte hade på bröllop men detta är ofta accepterat idag. Och så finns frockcoat, bonjour, och mer personliga varianter som du kan läsa massvis om på olika hemsidor. Googla på ”brudgummens kläder”!

Gästernas klädsel

Om inget nämns i inbjudan gäller traditionellt långklänning för kvinnorna och frack för männen. För att inte konkurrera i uppmärksamhet med festens huvudperson bör klänningen inte vara vit eller alltför urringad.

Vid små kyrkbröllop är det hela ofta mindre formellt, och mörk (svart, grå eller mörkt blå) kostym duger för männen och en lätt klänning eller dräkt för kvinnorna.

Vad står på inbjudan? Står det "Högtidsdräkt" gäller frack, folkdräkt eller uniform. Kvinnan bär aftonklänning eller folkdräkt. Står det "Kavaj" bär männen kostym. Vanligtvis omönstrad mörk kostym under vinterhalvåret och detsamma eller möjligen ljus kostym på sommaren. Vit skjorta. Damerna bär kort klänning (inte FÖR kort, för att inte ta blickarna från bruden) eller dräkt.

Om männen bär mörk kostym, på eftermiddagsbröllop, kan lång aftonklänning bäras. Står det "Liten högtidsdräkt" eller "Dinner jacket" ska männen bära smoking och kvinnorna aftonklänning. Traditionellt kan frack eller kostym inte bytas mot smoking.