Mindre matsvinn

Åtta kloka tips i köket

"Blir det ändå banan över skivar du den, fryser in och använder i en smoothie."

Fick du lite pasta över och bara några blad på basilikan? Här finns mat att rädda och ta hand om och vi berättar hur.

Nu är det hög tid att tänka till en extra gång i köket, i butiken och vid middagsbordet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och tillsammans kan vi göra en hel del. Oavsett om du kallar dig resursklok eller klimatsmart spelar även de små sakerna roll.

Här får du åtta kloka och användbara tips på hur du med små vardagsknep minskar matsvinnet.

Tips

#1. Pasta

Lägg överbliven pasta i en fryspåse och frys in, fyll på med mera pasta allteftersom det blir över. Perfekt till pastagratänger!

Tips

#2. Vin

Frys in överblivet vin i iskubformar. Förvara kuberna i platspåsar i frysen. Bara att ta fram och lägga önskat antal vinkuber i soppor och såser som behöver smaksättas med vin.

Tips

#3. Färska örter

När du köper basilika och andra färska örter och får några gröna blad över i krukan, plocka av bladen och frys in i en påse. De frysta bladen kan du smula mellan fingrarna i direkt i maten, då behöver du inte ens hacka örterna.

Tips

#4. Ost

När osten börjar blir lite tunn och torr i kanterna och du känner dig sugen på att öppna en ny ost, riv det som är kvar och frys in. Perfekt att ha till lasagne och gratänger!

Tips

#5. Brödkanter

Av brödkanterna kan du göra krutonger som är goda att ha i soppan eller salladen. Bryt brödet i bitar, på med lite olja, salt och kanske någon annan krydda. Rosta i ugnen en liten stund. Gärna när du lagar något annat, då blir det mer resurssmart. Förvara krutongerna i en lufttät burk.

Tips

#6. Banan

Bananer som börjar bli bruna och trista är perfekta till banankaka! Blir det ändå banan över skivar du den, fryser in och använder i en smoothie.

Tips

#7. Tråkigt bröd

Använd brödrosten till andra sorters bröd än formfranskan. Mörkt bröd som blivit lite tråkigt gör sig bra efter en sväng i rosten.

Tips

#8. Frukt

Har du egen trädgård med mycket frukt? Plocka en korg och sätt i en skylt med texten "Varsågod" och ställ vid grinden. Många tittar längtansfullt på gräsmattor där äpplena ligger till ingen nytta. Vill du ha frukt? Sätt upp en annons att du gärna kommer och plockar frukt, eller en lapp på anslagstavlan på jobbet, i affären eller skolan.