Matskola

Kan man frysa mjölk?

Kan man frysa mjölk?

Har du ett paket mjölk i frysen som håller på att gå ut? Lägg mjölken i frysen så slipper du slänga något och du blir plötsligt en matsvinnshjälte. Följ våra tips nedan kring hur du fryser och tinar mjölk på bästa sätt.

Frysa mjölk

Inser du att du köpt hem mer mjölk än du hinner använda? Låt den inte stå och bli dålig, använd frysen istället! Mjölk går nämligen utmärkt att frysa in för att använda vid ett senare tillfälle. Det är fördelaktigt om mjölken är så färsk som möjligt när du fryser den, sedan håller den sig bra i cirka tre månader.

Enklast är att frysa in i mindre portionsförpackningar, till exempel isformar eller andra frysvänliga behållare. Då slipper du tina upp ett helt mjölkpaket om du bara behöver lite grann.

Använd överbliven mjölk

En skvätt mjölk som blivit över går att trolla bort i många maträtter. Stek några pannkakor, sväng ihop lite stuvade makaroner, eller gör en krämig bechamelsås.

Tina rätt

De bästa sättet att tina fryst mjölk, och andra frysta mejeriprodukter, är att lägga dem i kylen så att de tinar långsamt. Då håller sig kvalitén bäst.

Läs mer om att frysa mejeriprodukter

Mer läsning