• Artiklar
  • Minska matsvinnet – 6 enkla tips för att slänga mindre
Matskola

Minska matsvinnet – 6 enkla tips för att slänga mindre

Minska matsvinnet – 6 enkla tips för att slänga mindre Vår kock Karolina hjälper dig att rädda maten som ett proffs.

Vi slänger på tok för mycket mat. Vad kan du göra i ditt hushåll för att minska matsvinnet? Här kommer lite smarta tips och trix för att spara både mat och pengar.

Japp, vi slänger faktiskt omkring 33 kg ätbar mat och dryck per person och år (2022). Vilken röra. Det får vi ta och ändra på, tänker vi, så vi pratade med vår kock Karolina som samlade 6 matnyttiga tips du kan tänka på för att slänga mindre mat.

Visste du exempelvis att dina livsmedel får avsevärt längre hållbarhet i frysen, eller att överblivet potatisskal går utmärkt att fritera till krispiga chips? Du kan även spara mat genom att lära dig hur din kyl fungerar och var dina råvaror mår som allra bäst. Tipsen är många – läs vidare för hela listan!

1. Frys in för bättre hållbarhet

frys-1440x700

Förläng livet på din favoritmat!

Att frysa in råvaror är ett utmärkt sätt att förlänga dess livslängd – och på så sätt också minska matsvinnet. Jahopp, vad går att lägga i frysen då undrar ni? Det mesta, är faktiskt svaret. Äggula blir däremot inte jättebra i frysen, samma sak med rå potatis, men är du osäker på om det går att frysa en produkt är det bara att söka och kika istället för att sucka och slänga!

De flesta varor från Arla går alldeles utmärkt att frysa in, men det finns några undantag. Exempelvis kan gräddfil bli grynig om den fryses som den är, men det går däremot bra att frysa som del i matlagning eller bakning. Läs mer här om hur olika mejeriprodukter klarar sig i frysen.

Frysdags!

  • Ost kan rivas och frysas in – perfekt att ta fram till tacos eller gratänger. Detsamma gäller givetvis även riven ost som blir över.
  • Frys grädde till iskuber och lägg direkt i grytan eller soppan.
  • Smör kan skäras i kuber och tas fram till exempelvis stekning.
  • Förvara skivat bröd i frysen. Detta tinar snabbt vid rostning.

2. Planera mera

inkopslista-1440x700

Planerad shopping är även snällt mot plånboken.

Minska ditt matsvinn genom att planera vad som ska ätas och vad som behöver handlas. Det låter väl ganska enkelt, eller hur? Genom att skriva klassiska inköpslistor och följa recept går det att undvika att du köper för mycket mat som hinner bli dålig, men också att du inte köper saker du redan har hemma. Alla här som har köpt en burk tacosås för att sedan komma hem och se att det redan fanns två öppnande i kylen räcker upp en hand! Räcker upp en hand

Och ja, varför inte testa att laga något nytt? Det är faktiskt så att mycket av den mat vi slänger går att härleda till vanor och konsumtionsmönster. Genom att testa ett nytt recept kanske allt kommer till användning!

Testa detta

  • Ta en bild med telefonen i din kyl, frys eller skafferi innan du går att handla för att undvika att du köper varor du redan har hemma.
  • Gör en inköpslista i mobilen – det går dessutom att uppdatera/checka av listan i realtid om ni är flera i hushållet.
  • Följ recept, och kanske prova något nytt? Recept i Arla Mat-appen går smidigt att föra över till inköpslistor – och bocka av stegen medan recepten tillagas!

3. Lär känna din kyl

kylskap-1440x700

Hur mår innehållet i din kyl?

För de allra flesta är kylskåpet helt enkelt bara ett kallt skåp som slogs på vid inflytt, vi hör er där. Det finns däremot saker som kan vara bra att känna till för att maten ska må så bra som möjligt i kylen. Var ska päronen och isbergssalladen ligga? Är det varmast i botten av kylskåpet eller i dörren? Vad bör man ens ha för temperatur i kylskåpet? Läs vidare för rätt svar!

Olika platser i kylskåpet håller olika temperatur – även om kylskåpet som helhet är 4 °C (ja, fyra grader är rätt svar). Som regel är det kallast i botten och varmare desto längre upp man kommer. Kylskåpsdörren är också relativt varm (och varierande) då den mer eller mindre är i rumstemperatur varje gång kylskåpet står öppet.

Dörren lämpar sig bra för produkter som innehåller konserveringsmedel, det kan röra sig om exempelvis ketchup men också läsk, soja och sylt. Botten av kylen är bra för chark, fisk och kött överlag, men också mjölk och ägg. Eftersom det ofta är mycket plats i botten är det också en bra plats för matrester och kastruller. I toppen av kylen kan du med fördel förvara ditt smör, ost och även mycket frukt & grönt – som annars riskerar att få frysskador.

Starta här

  • Se till att din kyltemperatur är 4 °C och din frys minst -18 °C.
  • Finns det ingen digital skärm för att se temperaturen går det lika bra att köpa en kyl- & frystermometer och lägga in.
  • Låt varm mat svalna innan den ställs in i kylen – värmen från maten höjer annars temperaturen i kylskåpet.

4. Visualisera ditt svinn

skal-1440x700

Säg hej då till matsvinn.

Vad rubriken sa. Nä, men det kan vara lätt att glömma bort att matsvinn inte bara är ätbar mat som kastas, det har också ett värde. Det kanske allra enklaste sättet att visualisera sitt matsvinn är i form av pengar, så låt oss kika på ett exempel.

Visste du exempelvis att blasten på purjolöken är ätbar, men tyvärr slängs ganska ofta? Och vi ska inte tråka ut er med en hel drös siffror MEN om en ekologisk purjolök (i skrivande stund) kostar 23,95 kr skulle det betyda att det nästan är tolv spänn som åker rakt ned i soptunnan. Personen som köper en purjolök i veckan, äter hälften och kastar resten, slänger alltså 623 kr om året. Ja, ni hänger med.

Matiga tips

  • Blast på purjolök, men även andra grönsaker, är fullt användbar och ofta väldigt god. Tärna ner den och använd i soppor eller i köttfärssås. Den är även god att strimla ner i sallader.
  • Potatisskalet är väldigt gott att fritera. Doppa det sedan i en dipp och njut av nyfriterade potatisskal som snacks!
  • Spara din äggvita även om det bara är gulan som ska användas. Använd den att panera med, göra maränger på eller blanda ner i en omelett!

5. Bäst före är ofta bra efter

Har ni sett att många av våra produkter är märkta med OFTA BRA EFTER under texten BÄST FÖRE? Japp minsann, den har vi där för att understryka att det oftast inte är något fel på produkten även om den har passerat sitt bäst före-datum, i synnerhet om produkten är oöppnad och har förvarats enligt anvisning.

Varför tjatar vi om det här då, det står ju på paketet? Det är faktiskt så att omkring hälften av konsumenterna helt enkelt inte har sett budskapet eller har låg kännedom om vad det innebär. Så det är helt enkelt en friendly reminder att titta, lukta och smaka på produkten för att avgöra om den är dålig – gå inte bara efter datumet.

Gör så här

  • Osäker på om en produkt är dålig? Börja med att titta, lukta och smaka på den.
  • En skvätt grädde eller crème fraiche som riskerar att bli dålig är ofta toppen att addera i soppan eller grytan.
  • En produkt som riskerar att bli dålig kan läggas i frysen.
  • Sista förbrukningsdag-märkning, som ofta finns på kött och kyckling, bör ej ätas efter att datumet har passerats. Produkten kan vara hälsofarlig!

6. Titta, lukta och smaka

Våra sinnen vet bäst. Okej, oftast åtminstone, men när det kommer till mat som eventuellt har blivit gammal är syn, lukt och smak ändå rätt bra på att göra jobbet. Ser det inte bra ut är det gammalt, luktar det märkligt är det gammalt och smakar det funky så ja, då är det troligtvis gammalt.

Det häftiga med det här är att vi är programmerade att veta när mat är dålig, på exakt samma sätt som vilket djur som helst. Att vi exempelvis inte tycker att sur mjölk smakar och luktar särskilt gott är helt enkelt vår kropp som säger åt oss att inte stoppa den i munnen. Så, lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka!

Kom ihåg att

  • Titta, lukta och smaka på en produkt innan du avgör om den är dålig.
  • Du kan också låta någon annan titta, lukta och smaka för att avgöra om produkten är dålig.
  • Mögel är generellt ett tecken på att något blivit gammalt, men inte alltid.
  • Om din ost blivit möglig kan du skära bort möglet med ca 2 cm marginal – resterande går alldeles utmärkt att äta. Detsamma gäller även sylt och äpplen.
  • Har ditt bröd blivit mögligt är det tyvärr för gammalt.