• Artiklar
  • Kan man frysa ost? Ja, så här lyckas du
Matskola

Kan man frysa ost? Ja, så här lyckas du

Kan man frysa ost? Ja, så här lyckas du

Har du en massa ost över från tacokvällen? Eller inser du att inte kommer hinna äta upp den stora hårdosten innan den bli dålig? Att frysa in osten är ett utmärkt sätt att ta vara på den – då minskar du både matsvinn och förlänger hållbarheten. Nedan har vi listat våra bästa tips och råd att ha i åtanke när du fryser in ost.

Frysa hårdost

Det är enbart hårdostar med en fettprocent på 25% eller mer som går bra att frysa. Väl i frysen så håller den sig i cirka tre till fyra månader, men ost som varit fryst kan alltid få en lite smulig konsistens. Slå in osten i till exempel plast- eller aluminiumfolie och lägg den i en tätt sluten fryspåse innan du lägger den i frysen.

Dela gärna upp osten i mindre bitar så kan du plocka ut små portionsbitar att hyvla eller att lägga på ostbrickan. Lägg en bit bakplåtspapper mellan varje bit innan du lägger dem i fryspåsen så fryser de inte fast i varandra.

Frys in riven ost

Har du en stor bit ost i kylen som du inser att du inte hinner äta? Riv ner osten och frys in för framtida tacokvällar, gratänger eller en riktigt god ostsås. Ett tips är att blanda den rivna osten med lite mjöl eller majsmjöl så klibbar den inte ihop och du kan ta ut exakt så mycket som du behöver.

lasagne-1440x700

Den rivna osten kan du ta ut ur frysen och toppa lasagnen med!

Tänk på detta innan du fryser ost:

  • Frys aldrig ost med (fel sorts) mögel.
  • Ost ska alltid tinas långsamt, för minst påverkan på konsistens och smak.
  • Se till att bäst före-datum inte passerat.

Frysa mögelost

Såväl vit- som blåmögelost går utmärkt att frysa inför framtida ostkvällar. Kom ihåg att tina ostarna långsamt (gärna i kylen över natten) och använd sedan på ostbrickan.

Frysa färskost

Färskost rekommenderar vi inte att du fryser in. Detsamma gäller andra färska, mjuka ostar som till exempel mozzarella, fetaost, och halloumi. Så passa på att använda upp dem i till exempel pastarätter eller grytor.

Läs mer om att frysa mejeriprodukter