• Artiklar
  • "Ofta bra efter" – För minskat matsvinn
Matskola

"Ofta bra efter" – För minskat matsvinn

"Ofta bra efter" – För minskat matsvinn

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige slängs bort. För att motverka det stora matsvinnet har vi infört märkningen ”Ofta bra efter” på en stor del av våra produkter.

Lukta, titta och smaka

Mejeriprodukter som förvaras på rätt sätt håller ofta långt efter bäst före-datum. Men många använder märkningen på livsmedel för att avgöra om en vara är färsk eller inte, istället för att lukta, titta och smaka. Konsekvensen blir att ett kilo ätbar mat per person och vecka slängs – helt i onödan.

När Livsmedelsverket gav klartecken för frivillig komplettering till den vanliga datummärkningen var Arla därför snabba med att dra nytta av den nya möjligheten. Strax under den gamla vanliga ”Bäst före”-märkningen kan du hitta tre små ord: ”Ofta bra efter”.

Gör en liten märkning verkligen stor skillnad?

När mjölk-, fil- och yoghurtförpackningar alla får märkningen betyder det att över 340 miljoner budskap om matsvinn kan nå svenska matbord – varje år. Dessutom har vår märkning fått ett enormt genomslag i media, med över 180 publicerade artiklar. Ett genomslag som vi hoppas kan få fler att lukta, titta och smaka.

Så länge håller mjölken

Bäst före-datumet på mjölkförpackningen är satt efter förvaring i max 8 plusgrader. Om du ställer in mjölken direkt efter att du köpt hem den eller haft den framme på bordet håller den längre. Om den förvaras i fyra plusgrader kan hållbarhetstiden fördubblas. Även om bäst före-datumet har passerats kan mjölken vara tjänlig. Kontrollera genom att lukta, titta och smaka på produkten innan du slänger den.

Läs mer om mejeriprodukters hållbarhet