Matskola

Frysa grädde – går det?

Frysa grädde – går det?

Att frysa produkter är ett utmärkt sätt att förlänga hållbarheten och minska matsvinnet. Grädde är en produkt som ofta går bra att frysa, men det finns lite saker att ha i åtanke. Här hittar du alla våra tips och råd kring att frysa grädde.

Frysa vispgrädde

Vispgrädde går utmärkt att frysa – dock enbart för att användas i matlagning och inte för att vispa upp. Det beror på att konsistensen blir grynig och det blir då svårt att få till den där härliga, fluffiga grädden. Det går däremot hur bra som helst att frysa vispad grädde. Den kan behöva lite omrörning men blir sen som ny!

jordgubbstarta-1440x700

Att vispa upptinad grädde går utmärkt – kanske till att göra en smarrig jordgubbstårta?

Frysa matlagningsgrädde

Även matlagningsgrädde funkar bra att frysa in. Det är bara att tina upp den och använda i maten!

Tips! Frys in i portioner

Du kan frysa in hela gräddförpackningen, men då blir det onödigt att tina upp hela om du bara behöver lite grann. Frys därför in i portionsförpackningar – till exempel isformar, silikonformar eller plastbehållare med tätslutande lock. När grädden fryst i några timmar kan du ta ut den ur formarna och lägga samman i en fryspåse.

Hur länge håller grädden i frysen?

Efter cirka två till tre månader kan smaken börja påverkas av nedfrysningen. Efter den tiden bör du provsmaka innan du använder den.

Läs mer om att frysa mejeriprodukter