• Artiklar
  • Ramadan – allt om fastemånaden och 11 goda recept när fastan bryts
Matinspiration

Ramadan – allt om fastemånaden och 11 goda recept när fastan bryts

Ramadan – allt om fastemånaden och 11 goda recept när fastan bryts Salladen fattoush serveras ofta som förrätt, hitta recept längre ner på sidan!

Fastan, firandet och framför allt den goda maten – här hittar du allt om fastemånaden ramadan och vad som serveras när fastan bryts och det blir tid för gemenskap!

Solen går upp och en miljard människor spridda över världens alla kontinenter påbörjar sin månad av fasta – ramadan. Fastan är den tydligaste symbolen för den heliga muslimska månaden och pågår under dagens alla ljusa timmar. Syftet med fastan är att försätta kroppen i ett avskalat och rofyllt tillstånd för att ge plats åt bön, kontemplation och nära relationer. Ramadan kan även betraktas som en andlig disciplin och ett tillfälle för medmänsklighet och empati att expandera.

När är ramadan 2024?

Tidpunkten för ramadan varierar från år till år och bestäms efter den islamska kalendern tillsammans med måncyklerna. Ramadan inleds när månen ses för första gången efter nymånen som markerar början av den nionde månaden enligt den islamska kalendern. Det var den månaden som koranen sägs ha uppenbarats för profeten Mohammed. I år infaller ramadan 11 mars till 11 april då firandet eid al-fitr tar vid.

På menyn när solen gått ner

Trots att en stor del av ramadan kretsar kring fastan finns det många mattraditioner knutna till den heliga månaden.

Solen går ner och fastan bryts av måltiden som kallas iftar. Enligt traditionen inleds iftar med ett ojämnt antal dadlar och ett glas mjölk eller vatten. Det är en viktig måltid för muslimer runt om i världen men framför allt är det en tid för gemenskap med familj och vänner.

Starta med ett härligt plock av smårätter

Det som brukar lagas och serveras vid iftar är inledningsvis en lättsmält soppa, till exempel nordafrikanska harrira, vilket är en tomatsoppa med kikärter i. Valnöt- och paprikakrämen muhammara, kikärtsröran hummus och labneh brukar serveras med grönsaker och pitabröd. Minipizzor med kött – lahmacun, och sallader så som fattoush eller tabbouleh är också traditionella delar av måltiden.

Lamm eller kyckling till huvudrätt

Huvudrätten vid iftar är ofta lamm eller kyckling. Riset som tillbehör kan tillagas på många olika sätt – med kryddblandningen sju kryddor, som innehåller bland annat kardemumma, ingefära, muskot och nejlika är populära i mellanöstern. Riset kan även kokas med saffran eller blandas med frukt, nötter eller grönsaker.

Runda av med något sött

Baklavan står i centrum av efterrätterna. Den görs i många olika varianter men basen är filodeg, nötter och sockerlag. Andra klassiska bakverk är qatayef, som är en liten pannkaka fylld med valnötter eller pistagenötter och den lilla söta ostrullen halawet el jibn, doppad i sockerlag.

Gryningens måltid

Innan fastan återigen inleds för dagen äts souhr, gryningens måltid. Basen i souhr är ofta traditionell frukostmat med bröd, ost och ägg tillsammans med dadelmjölk, dadlar och frukt. Och några av gårdagens iftars goda rester.

Eid al-fitr – festen som avslutar fastan

Eid al-fitr är namnet på den fest som avslutar den månadslånga fastan under ramadan. Det är en högtidsdag jämförbar med julafton. På eid al-fitr klär alla upp sig och tillbringar dagen med vänner och familj. Barnen får presenter och maten som serveras är alla goda recept som ätits under iftar, med extra allt!

Upptäck fler recept som passar perfekt till ramadan och eid al-fitr!