Fattoush

Fattoush

30 min Buffé Lunch
Fattoush är en populär och läcker sallad från Mellanöstern, särskilt vanlig i Libanon och Syrien. Gurka, tomater, rädisor, salladsblad och färska örter blandas med en frisk dressing. Detta toppas med rostat libabröd. Vi serverar denna fattoush med en krämig tahiniyoghurt. Fattoush är ett perfekt tillbehör till falafel eller till grillat kött.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fattoush/

Gör så här

Rostat libabröd:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Pensla bröden med smör & rapsolja. Strö över spiskummin och sesamfrön.
  • Rosta bröden högt upp i ugnen tills de är krispiga, ca 5 min.
  • Salta och låt svalna. Bryt sedan bröden i bitar.
Dressing:
  • Skala och finriv vitlöken ner i en rymlig salladsskål.
  • Vispa ner övriga ingredienser. Smaka av med salt.
Sallad:
  • Bryt salladen i mindre bitar. Klyfta rädisorna. Skär tomat, paprika och gurka i jämnstora bitar. Skala och skiva rödlöken tunt.
  • Grovhacka mynta, persilja och dill.
  • Blanda ner allt i salladsskålen med dressingen.
Tahiniyoghurt:
  • Vispa ihop yoghurt med tahini. Smaka av med salt.
Servering:
  • Bred ut tahiniyoghurt på fyra tallrikar. Fördela salladen på yoghurten. Toppa med rostat libabröd, granatäpple och smulad vitost. Ringla över lite olivolja och servera direkt.
Klart!

Ingredienser

Rostat libabröd:
Orientaliska tunnbröd
2
2 msk
Malen spiskummin
1 msk
Sesamfrön
½ dl
Dressing:
Liten vitlöksklyfta
1
Sumak
1 msk
Olivolja
3 msk
Granatäppelsirap
3 msk
Chili flakes
1 tsk
Flingsalt
1 tsk
Sallad:
Liten krispsallad
1 huvud
Rädisor
125 g
Cocktailtomater
250 g
Röd paprika
1
Gurka
1
Liten rödlök
1
Färsk mynta
1 kruka
Bladpersilja
50 g
Färsk dill
1 kruka
Granatäppelkärnor
1 dl
Tahiniyoghurt:
3 dl
Ljus tahini
1 dl
Flingsalt
Till servering:
Granatäppelkärnor
1 dl
Kallpressad olivolja
4 msk
150 g