• Artiklar
  • Ryggbiff – 5 tips för den perfekta ryggbiffen
Matskola

Ryggbiff – 5 tips för den perfekta ryggbiffen

Ryggbiff – 5 tips för den perfekta ryggbiffen Allt du behöver veta för att få till en perfekt ryggbiff hemma!

Grilla, steka eller rosta i ugn – en smarrig ryggbiff går att laga på många sätt. Hur blir det som allra bäst och vad bör du tänka på? Vi går igenom det här!

Ryggbiff, striploin eller biffrad – en klassisk nötbit som är mör, mager och dessutom enkel att tillaga. Det går lika bra att steka den som att grilla eller tillaga i ugn. Populära tillbehör är ofta potatis i olika former, kanske klyftpotatis, pommes eller potatisgratäng. Populära såser att ha till är bland annat rödvinssås, bearnaisesås eller kanske ett kryddsmör.

Så, vad kan vara bra att tänka på?

Preppa och marinera

Det behöver inte vara svårt att laga en ryggbiff – men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. Exempelvis bör du vänta tills ryggbiffen är rumstempererad innan du tillagar den. Har du valt en bit med fettkappa kan du låta den vara kvar för mer smak.

Det går alldeles utmärkt att bara krydda en ryggbiff med salt och peppar. Steker du den i stekpanna kan du även addera smör, vitlök och timjan när du gett den yta och ösa den i smöret. Vill du ha lite extra smak i din ryggbiff? Här kommer tips på hur du kan marinera din ryggbiff!

Steka ryggbiff

Steka är kanske det enklaste sättet att tillaga en ryggbiff och det blir dessutom väldigt gott. Gör så här:

  1. Värm upp en stekpanna till hög värme och tillsätt en smörklick eller olja.
  2. Krydda ryggbiffen med salt och peppar.
  3. Lägg ryggbiffen i pannan och stek i 2–3 minuter per sida för medium rare.
  4. Låt ryggbiffen vila i cirka 10 minuter innan du skär den.

Om du vill kan du även lägga i mer smör tillsammans med vitlök och timjan efter att biten fått yta och ösa den i smöret.

Grilla ryggbiff

Ryggbiff är även god att slänga på grillen. Gör så här:

  1. Förbered grillen genom att tända briketter eller justera gasgrillens värme till önskad temperatur.
  2. Pensla ryggbiffen med olja och krydda den med salt och peppar.
  3. Placera ryggbiffen på grillgallret över direkt värme.
  4. Grilla i 3–5 minuter per sida för en medium rare-ryggbiff.
  5. Låt ryggbiffen vila i cirka 10 minuter innan du skär upp den.

För fler matsmarta grilltips har vi satt ihop en hel guide med tips för köttgrillningen!

Tillaga ryggbiff i ugn

Vill du hellre laga din ryggbiff i ugnen? Det ordnar vi. En fördel med att laga i ugnen är att du kan lägga in köttet med frukt och grönsaker för att få till ett gott sky. Här kommer några enkla steg för att tillaga en saftig ryggbiff i ugnen:

  1. Förvärm ugnen till 175°C.
  2. Krydda ryggbiffen och hetta upp en ugnssäker stekpanna på spisen.
  3. Bryn ryggbiffen på hög värme i pannan några minuter per sida.
  4. Placera hela pannan i ugnen och tillaga i ca 10–15 minuter för medium rare.
  5. Låt ryggbiffen vila innan du skär den.

Temperatur

När du tillagar en ryggbiff kan det vara bra att hålla lite koll på köttets innertemperatur för att veta att det är korrekt tillagat – och bli som du vill ha det. En köttermometer är därför bra att ha, särskilt när du lagar ryggbiffen i ugnen eller lägger den på grillen. Se bara till att termometern är i köttets mitt.

  • Rare: 50°C
  • Medium rare: 55°C
  • Medium: 60°C
  • Medium well: 65°C
  • Well done: 70°C

Hitta ditt nästa recept med ryggbiff!