Stekt ryggbiff

Stekt ryggbiff

20 min Huvudrätt
Att steka ryggbiff är lyxigt och gott. Det är viktigt att ta fram köttet i god tid innan det ska stekas så det inte är kylskåpskallt när det läggs i stekpannan. Använd gärna en köttermometer så är det lättare att få köttet stekt till den temperatur du gillar allra bäst. Om du vill ha grillränder på din stekta ryggbiff börjar du med att lägga köttet i en riktigt het grillpanna. Stek sedan klart i en stekpanna så du kan ösa köttet med smör, det ger en härlig smak.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/stekt-ryggbiff/

Gör så här

  • Ta fram ryggbiffen i tid så det blir rumstempererat innan tillagning. Torka av med hushållspapper och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  • Hetta upp olja i en stekpanna. Stek ryggbiffen på hög värme på båda sidor tills den fått fin färg, ca 3 min per sida, beroende på hur du vill ha ditt kött. 50° = rare, 55° = medium rare, 60° = medium och 65˚= medium well. Tillsätt smör, krossade vitlöksklyftor och timjan. Ös köttet med smöret under stekningen.
  • Ha koll på hur du vill ha ditt kött med en digital kökstermometer.
  • Låt ryggbiffen vila en stund innan den serveras. Strö öventuellt över lite krossad rosépeppar.
  • Servera gärna stekt ryggbiff med kryddmör, potatisgratäng, rödvinssås och tomatsallad.
Klart!

Ingredienser

Ryggbiff, a 150 g
4 skivor
Salt och svartpeppar
Matolja
1 msk
25 g
Vitlöksklyftor
2
Färsk timjan
2 kvistar
Krossad rosépeppar
Inkluderad
Kryddsmör
10 min
Kryddsmör
(31)